Nieuws

Hangen&Wurgen

Misschien wordt het tijd om samen mer Cyprus uit de Eu te stappen. Onvoorstelbaar hoeveel belastingeld er intussen al verbrand moet zijn bij het praten over de APK voor motoren.

Maar we vinden het net zo hinderlijk als potentieel belangrijk. Dus we geven toch maar weer een update…

De commissie Vervoer en Toerisme van het Europees Parlement heeft  het conceptverslag over de Europese APK-plicht voor motoren besproken, .

Europarlementariërs vinden het belangrijk op Europees niveau te kijken hoe verkeersveiligheid kan worden vergroot.  Een roedel parlementariërs vindt het belangrijk, dat scooters en motorfietsen nu mogelijk onder een Europese standaard gaan vallen. Andere mee-eters willen überhaupt geen wetgeving, omdat het goed geregeld is in de eigen lidstaat.

Zij pleiten dan ook voor een richtlijn, zo blijft er voldoende ruimte voor lidstaten om eigen beleid te voeren.
  
Een meerderheid van de Europarlementariërs is van mening, dat historische voertuigen uitgezonderd moeten worden van de Europese APK-plicht. Hier blijft wetgeving van het eigen land voor gelden. Men is het ook eens over de frequentie en pleit voor controle na vier jaar na de datum van aankoop van het voertuig en vervolgens om de twee jaar. Tot slot vindt men, dat de controles en de reparatie van voertuigen bij hetzelfde bedrijf kan plaatsvinden. De controles moeten worden uitgevoerd door voldoende geschoolde, opgeleide inspecteurs.
 
De Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) geeft aan, dat de huidige keuringen die in Nederland plaatsvinden een zeer hoge standaard kennen. Hij vindt het dan ook onbegrijpelijk, dat de commissie een systeem bedenkt, dat in Nederland al prima werkt. “Motoren moeten hier kennelijk ook onder vallen, terwijl motorrijders juist veiligheid te allen tijde bewaken. De Europese Commissie moet het voorstel terug trekken”, aldus Van Dalen.
Dat wordt dus CU stemmen de volgende keer.
   
De Europarlementariërs kunnen tot en met 27 maart een reactie indienen op het conceptrapport.

Het is de bedoeling dat in mei in de commissie over een nieuwe versie wordt gestemd. Naar verwachting zal het Europees Parlement in juni zijn standpunt ook plenair vaststellen. Daarna pas zullen de onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement worden opgestart om tot een compromis te komen.

En alle in de tussentijd geconsumeerde lunches zijn declarabel…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws