Getest

Getest: Stadler Treasure Pro/Quest Pro

Met het Treasure Pro jack en de Quest Pro broek introduceerde Stadler eerder dit jaar een compleet nieuwe wind- en waterdichte textielcombi met een drielaags laminaat en een uitgekiend ventilatiesysteem. We probeerden de combi een half jaar uit.

Dat ventilatiesysteem hebben ze bij Stadler SASS gedoopt, Stadler Air Scoop System, en het is zelfs gepatenteerd door de Duitse fabrikant. Middels ritsen kun je bepaalde delen op armen, bovenlichaam en benen openen, die zich vervolgens door de rijwind als een soort winglet oprichten en frisse lucht het pak binnenlaten. Op de achterzijde van het jack en de benen zitten een aantal ontluchtingsopeningen om de lucht ook weer te laten ontsnappen. Die ritsen zijn tijdens het rijden natuurlijk niet te openen of sluiten, maar alle ritsen aan de voorzijde wel. Het systeem is zo ontworpen dat niet alleen de lichaamsdelen direct onder zo’n opening worden gekoeld, maar ook andere delen van het lichaam. De luchtstroom ontziet echter de gewrichten en het bereik rond de nieren. Dat zijn in de regel plekken die juist gevoelig zijn voor tocht.

Ventilatie

Het jack telt zeven ventilatieopeningen, waarvan er zich vier in de rijwind oprichten. Met name de frisse lucht die via de armen binnenstroomt is goed voelbaar. Hetzelfde geldt voor de luchtstroom die via de openingen onder de armen binnenkomt. Deze wordt omhoog geleid en komt ook achter de geïntegreerde, standaard Level 2-rugprotector. Erg fijn op warme dagen. Voorwaarde is wel dat je een motorfiets moet hebben met een rechte zitpositie om er optimaal van te genieten. Mocht het onverhoeds gaan regenen, is er geen reden tot paniek. Tape aan de binnenzijde van de openingen zorgt er voor dat er geen water binnenkomt en mocht er toch water in de opening blijven staan, dan kan dat via een gaatje op het diepste punt wegstromen. Met de openingen op de borst en de ‘zomerrits’ kan er nog meer frisse lucht naar binnen, en ook hier geldt: hoe vrijer je in de wind zit, hoe meer verkoeling. Datzelfde geldt uiteraard ook voor de ventilatieopeningen op de broek. Via de schenen komt merkbaar lucht binnen, die tot in de knieholtes verkoelt, terwijl de lucht die via de bovenbenen binnenkomt richting liezen wordt geleid.

Doordacht

Maar deze Stadler-outfit is natuurlijk meer dan het ventilatiesysteem alleen. Ieder detail oog doordacht. Het grote netvak onderaan het rugpand van het jack bijvoorbeeld. Of de afneembare zakken aan de zijkanten. De zachte binnenzijde van de kraag sluit fijn aan op de huid, terwijl de armen naast een klittenbandsluiting ook een rits hebben. Die werkten in ons geval aanvankelijk wat stroef, maar dat verbeterde gaandeweg. De schouders en ellenbogen zijn verder versterkt met slijtvast Armacor. Noemenswaardig is ook de rits: geen rits met vertanding, maar een spiraalvariant, die minder ontvankelijk is voor vuil. Ook de broek heeft wat doordachte details, waarvan het diagonaal aangebrachte stretchoppervlak boven de knieën niet onvermeld mag blijven. Dit zorgt er voor dat de broek zowel zittend als staand hetzelfde zit. Die knieën zelf zijn versterkt met Armacor en middels een verbindingsrits is de broek aan de jas te ritsen.

De Stadler Treasure Pro/Quest Pro is er in diverse heren- én damesmaten én in verlengde en verkorte maten. Goedkoop is de combi met € 1.399,- voor het jack en € 949,- voor de broek niet, maar gezien de vele doordachte details, de prima constructie en kwaliteit is het iedere euro waard. Enig manco is het ontbreken van een thermovoering, maar dat is met goede onderkleding te ondervangen. Info: www.periermotorsport.nl

MotoPlus-check: 5 sterren (max. = 5)


Plus: effectieve ventilatie, 100% waterdicht, hoog veiligheidsniveau, doordachte details

Min: geen thermovoering, stroef lopende ritsen onderarmen

Maten: dames-, heren-, verlengde, verkorte maten

Prijs: € 1.399,- (jack)/€ 949,- (broek)


Foto: Guus van Goethem

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.