Getest

Getest: negen sporthandschoenen

Herinnert u zich deze nog? Wanneer aangevallen activeerde het ruimteschip Enterprise uit de serie Star Trek zijn magnetische ‘deflector shield’ dat beschermde tegen inslagen van buitenaf. Zijn de soms bijna futuristisch ogende protectoren, onder meer van titanium, van onze negen testhandschoenen net zo efficiënt?

Toevallig wel eens professionele coureurs onderling horen praten? Indien ja, dan kan het zijn dat je tijdens het gesprek de medische term ‘scaphoid fractuur’ ter ore is gekomen. Geen idee wat dat precies is? Maakt niet uit, want ook de wat meer gangbare term ‘handwortelbeen breuk’ zal je niet heel veel zeggen, tenzij je een arts of, wanneer je wat meer pech hebt, een bewuste schaphoid patiënt bent. En mocht je ooit een handwortelbeen breuk hebben gehad, dan weet je als geen ander, dat kan een langdurige bedoening worden. In de regel wordt het polsgewricht, inclusief duimgewricht en onderarm dan enkele weken in het gips gezet of middels een brace gefixeerd. Racen kun je tijdens die periode vergeten, net als nagenoeg elke andere sport en/of activiteit. Heel vervelend, dat wil je dus liever niet.

Gebroken botten
En dit is slechts één ding, de lijst aan mogelijke hand- en polsblessures als gevolg van een val is ellenlang. Middenhandsbeenbreuken komen veel voor, net als gebroken vingers. En die laatste kunnen echt tot problemen leiden, wanneer de breuk niet netjes heelt kan dit bijvoorbeeld in problemen met de fijne motoriek resulteren. Daarnaast kunnen beschadigde zenuwen en pezen leiden tot problemen met betrekking tot gevoel en bewegingsvrijheid.

En dan ligt natuurlijk ook nog altijd infectiegevaar op de loer, zelfs bij op het oog onschuldige schaafwonden. U merkt het al: alleen al de gedachte aan eventuele gevolgen van een valpartij, doen het gemoed weinig goed. Daar is op zich echter helemaal niets mis mee, want dan is er in ieder geval het besef dat een goede bescherming van de handen domweg noodzaak is. In dit specifieke geval middels leren sporthandschoenen, want daar draait het in deze test om.

>> Lees verder

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.