Getest

Getest: negen sporthandschoenen

Herinnert u zich deze nog? Wanneer aangevallen activeerde het ruimteschip Enterprise uit de serie Star Trek zijn magnetische ‘deflector shield’ dat beschermde tegen inslagen van buitenaf. Zijn de soms bijna futuristisch ogende protectoren, onder meer van titanium, van onze negen testhandschoenen net zo efficiënt?

Toevallig wel eens professionele coureurs onderling horen praten? Indien ja, dan kan het zijn dat je tijdens het gesprek de medische term ‘scaphoid fractuur’ ter ore is gekomen. Geen idee wat dat precies is? Maakt niet uit, want ook de wat meer gangbare term ‘handwortelbeen breuk’ zal je niet heel veel zeggen, tenzij je een arts of, wanneer je wat meer pech hebt, een bewuste schaphoid patiënt bent. En mocht je ooit een handwortelbeen breuk hebben gehad, dan weet je als geen ander, dat kan een langdurige bedoening worden. In de regel wordt het polsgewricht, inclusief duimgewricht en onderarm dan enkele weken in het gips gezet of middels een brace gefixeerd. Racen kun je tijdens die periode vergeten, net als nagenoeg elke andere sport en/of activiteit. Heel vervelend, dat wil je dus liever niet.

Gebroken botten
En dit is slechts één ding, de lijst aan mogelijke hand- en polsblessures als gevolg van een val is ellenlang. Middenhandsbeenbreuken komen veel voor, net als gebroken vingers. En die laatste kunnen echt tot problemen leiden, wanneer de breuk niet netjes heelt kan dit bijvoorbeeld in problemen met de fijne motoriek resulteren. Daarnaast kunnen beschadigde zenuwen en pezen leiden tot problemen met betrekking tot gevoel en bewegingsvrijheid.

En dan ligt natuurlijk ook nog altijd infectiegevaar op de loer, zelfs bij op het oog onschuldige schaafwonden. U merkt het al: alleen al de gedachte aan eventuele gevolgen van een valpartij, doen het gemoed weinig goed. Daar is op zich echter helemaal niets mis mee, want dan is er in ieder geval het besef dat een goede bescherming van de handen domweg noodzaak is. In dit specifieke geval middels leren sporthandschoenen, want daar draait het in deze test om.

>> Lees verder

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Draadloos Q12 laden op de motor

Draadloos Q12 laden op de motor

12 juli, 2024

Het stroomdraadje is vaak de zwakke schakel als je een mobiele telefoon als navigatieapparatuur gebruikt. Peak ...
Honda scherpt MSX125 aan

Honda scherpt MSX125 aan

12 juli, 2024

De Dax, Monkey en MSX125 (Grom in de VS en Japan) van Honda kunnen op een hondstrouwe fanschare rekenen. Honda ...

Overig nieuws