Nieuws

‘Gemeente terecht veroordeeld voor dood motorrijdsters op slecht onderhouden weg’

De gemeente Stichtse Vecht had terecht geen strafrechtelijke immuniteit in de zaak over een fataal ongeluk waarbij twee motorrijdster van 38 en 25 jaar in 2009 omkwamen. Dat werd woensdag bekendgemaakt. De gemeente werd in 2012 ook al schuldig bevonden en veroordeeld tot een boete van 22.500 euro omdat de Nieuweweg in de gemeente niet goed was onderhouden.

De vrouwen, een bestuurster en haar passagier, kwamen in maart 2009 ten val op die slecht onderhouden weg en belandden vervolgens onder de wielen van een tegemoetkomende vrachtwagen. Beide motorrijdster kwamen om het leven.

Hoge raad
De gemeente legde zich in 2012 al neer bij het oordeel van de rechter voor dood door schuld. In 2017 werd de zaak echter nieuw leven ingeblazen toen de Hoge Raad een onafhankelijk juridisch advies kreeg waarin stond dat de gemeente toch niet strafrechtelijk veroordeeld had mogen worden omdat de gemeente strafrechtelijke immuniteit zou moeten hebben. Dit advies werd dinsdag echter van tafel geveegd. Het vonnis heeft geen gevolgen voor de reed afgesloten zaak tegen de gemeente Stichtse Vecht.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.