Nieuws

Functionele motoronderkleding, zo werkt het!

Een isolerende werking en vochtafvoer zijn de belangrijkste kerncompetenties, daarvoor kan een set functionele motoronderkleding een beroep doen op zowel natuur- als kunstvezels.

Polydit, polydat, polyzus, polyzo. Kunstmatige weefsels zijn speciaal ontworpen voor isolatie, ademend vermogen en vochttransport. Polyester bijvoorbeeld heeft een goed ademend vermogen en droogt snel, maar stinkt ook snel. Polypropyleen is extreem licht en heeft betere vochtregulerende eigenschappen, maar is minder robuust dan polyester. Slijtvast polyamide daarentegen voert vocht goed af, maar doet er langer over om te drogen dan andere synthetische vezels. Het hoeft natuurlijk niet per se kunstmatig, merinowol bijvoorbeeld is een heel goed natuurlijk alternatief. Het voert vocht effectief af, reguleert de lichaamstemperatuur en heeft een geur remmende werking. Wanneer je het puur verwerkt is een nauwsluitende, licht elastische snit echter bijna onmogelijk.

Niet alleen de vezel zelf is van belang, ook de verwerking ervan. Het kunstmatig vervaardigde bronmateriaal kan bijvoorbeeld worden gesponnen tot een complexe holle vezel, die een beter temperatuurregulerend vermogen heeft dan een standaard vezel. De vezels zelf kunnen vervolgens ook nog op verschillende manieren worden geweven, gebonden of gebreid. Als fleece of pluche bijvoorbeeld, biedt polyester dan heel andere eigenschappen dan op reguliere wijze verwerkt.

Op zoek naar een nieuwe set functionele motoronderkleding? In MotoPlus 23, die op vrijdag 24 november verschijnt, testen we 12 sets van verschillende motorkledingmerken voor je!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws