Nieuws

Ford wil motorrijders in file beschermen met nieuw systeem

Het tussen de file door rijden is in Nederland toegestaan. Sterker nog, verkeersexperts raden het zelfs aan omdat de meeste ongelukken achteraan een file gebeuren. Toch is het door een file heen rijden geen garantie dat er helemaal geen ongelukken gebeuren. Zo zijn automobilisten zich lang niet altijd bewust van het feit dat er een motor langs kan komen. Daarom heeft Ford een waarschuwingssysteem ontwikkeld.

Dat blijkt uit recent openbaar gemaakte patenten.

Het systeem bestaat uit drie camera’s aan de achterzijde van de auto die in verbinding staan met reeds bestaande veiligheidssysteem aan boord van de auto. Als een motorrijder zich in de dode hoek van een auto bevindt, zal het systeem de automobilist waarschuwen en wanneer nodig remmen of zelfs tegensturen.

Worsteling
Het detecteren van motorrijders is iets waar de auto-industrie al langer mee worstelt. Zo maakte de RDW eerder bekend dat systemen als de adaptieve cruisecontrol motorrijders niet altijd opmerken. In veel gevallen moest zelfs ingegrepen worden om een aanrijding te voorkomen.

Of het systeem van Ford hier een oplossing voor is, moet nog blijken. Zoals altijd het geval met patenten is het nog maar de vraag of het echt op de markt komt. In dit geval hopen we overigens van wel, want dat maakt het motorrijden weer een stukje veiliger.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.