Nieuws

Euro4-uitverkoop verlengd vanwege coronacrisis

Het Europese Parlement heeft bepaald dat er ná 1 januari 2021 meer Euro4-motoren verkocht mogen worden, dan eerder gepland. Het gaat hierbij om motoren die verkocht worden in de zogenoemde overgangsperiode. Deze periode zou begin 2021 eigenlijk afgesloten worden, maar wordt nu verlengd. De EU wil op deze manier de motorfietsenindustrie helpen om de gevolgen van de coronapandemie wat dragelijker te maken.

Aan de overgangsperiode zijn wel regels gesteld. Zo mogen alleen motoren die vóór de coronacrisis ingestelde lockdown in april van 2020 gefabriceerd zijn, in 2021 nog geregistreerd worden.  Euro4-motoren die na deze periode geproduceerd zijn, mogen in 2021 dus niet op kenteken gezet worden. Volgens een schatting van de EU gaat het in totaal om meer dan een half miljoen motorfietsen. Sommige van deze motoren zijn ondertussen al verkocht en geregistreerd.

Importeurs en fabrikanten hebben nu in hun respectievelijke lidstaat een aanvraag moeten doen voor de vrijstelling. Daarbij hebben ze ook meteen moeten doorgeven voor hoeveel motoren deze vrijstelling dan gaat gelden. De uitstelregeling is met goedkeuring van het Europese Parlement al juridisch binden geworden. Dat de Europese Raad het nog moet goedkeuren, is slechts een formaliteit.

Motorfietsfabrikanten kunnen nu twee dingen doen met hun overtollige Euro4-productie. Of ze maken gebruik van de huidige typegoedkeuring voor een Euro4-model, of ze laten het model opnieuw keuren. Als ze voor de eerste oplossing kiezen dan mag het aantal motoren dat nog toegelaten wordt, niet meer bedragen dan 10 procent van het totaal aantal verkochte motoren van dat model in 2019 en 2020. Voordeel van deze keuze is dat de fabrikant de Euro4-motoren dan wel tot eind 2022 mag registreren. Kiezen ze voor een nieuwe typegoedkeuring, dan is de restrictie van 10 procent er niet. Maar dan moet de fabrikant alle uitlopende modellen vóór 31 december 2021 geregistreerd hebben.

Motorhandelaren zullen de uitstelregel van de EU in ieder geval met open armen ontvangen. Zo wordt een verplichte uitverkoop aan het eind van dit jaar namelijk voorkomen. Dit tot spijt van koopjesjagers uiteraard.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste indruk: Indian Scout

Eerste indruk: Indian Scout

17 april, 2024

Zon hoog aan de hemel, rechts van me het glinsterende wateroppervlak van de Stille Oceaan dat helemaal doorloopt ...

Overig nieuws