Nieuws

Dit zijn volgens jullie de beste merken van 2018

Naast het kiezen van de Motor van het Jaar, waarvan je de uitslag al in MotoPlus 7/2018 kon lezen, brachten ruim 5.500 van jullie ook je stem uit in de verkiezing ‘Best Brands’, waarin de sterkste merken op het gebied van banden, uitlaten en motorkleding in Nederland en België worden gekozen.

Dit is de uitslag:

Met de nieuwe Neotec II heeft Shoei als populairste helmenmerk weer een potentiële bestseller in huis.

Helmen

Bij de helmen zijn de verschillen minder groot en ook hier zien we een merk dat in 2017 ook al op de hoogste plaats stond: Shoei.

De Japanse helmenfabrikant, dat met de nieuwe Neotec II ook dit jaar weer een ijzersterke troef in handen heeft, vergaarde maar liefst 46,2% van de stemmen. Schuberth, dat met de nieuwe C4 systeemhelm, SR2 sporthelm en R2 Carbon met communicatiesysteem een waar helmoffensief heeft ontketend, volgt net als afgelopen jaar op de tweede plek, met 38,9% dit keer.

Op enige afstand volgt dan Arai met 29% van de stemmen. Het Japanse merk doet dat zonder systeemhelm of helm met geïntegreerd zonnesysteem in het assortiment en dat is toch een aardige prestatie in een markt, waarin geen merk zonder deze ‘hardlopers’ schijnt te kunnen.

Achter de top 3 haken HJC (24,3%), Nolan (19,4%), Shark (18%), AGV (14%) en BMW (13,3%) nog aardig aan, daaronder gaat het al snel onder de 6% qua populariteit.

Specialist Alpinestars blijft net als in voorgaande jaren het meest in trek als het om een leren pak gaat.

Leren pakken

Alhoewel de verkoop van sportmotoren al jaren tanende is, blijft leren motorkleding nog steeds populair, met name tweedelige pakken. En zeg je leer, dan noem je vaak in één adem de Italiaans merken.

Dat zien we in ieder geval terug in deze populariteitspoll, want op de eerste plaats staat wederom Alpinestars met 34,3% van de stemmen en op de derde plek het eveneens Italiaanse Dainese met 22,5% van de stemmen. Maar tussen de beide Italiaanse fabrikanten heeft zich het Nederlandse Rev’it (25,3%) als een soort Gallische nederzetting tussen de Romeinse overheersers genesteld.

Een knappe prestatie van het Nederlandse merk, dat bijzonder actief is in bijvoorbeeld de MotoGP. Ook het Nederlandse Damen, bekend van haar maatwerk, doet het goed met een vierde plek en 19,7% van de stemmen.

Daaronder maken merken als BMW, Richa, Difi, Rukka, Bering en Furygan de top 10 vol, maar allen scoren ze onder de 10%.

Oranje boven! Het Nederlandse Rev’it is op gebied van textiel kleding het populairst.

Textiel kleding

Hollands glorie bij textiel kleding, want het is het Brabantse Rev’it dat helemaal bovenaan de lijst staat met 39,2% van de stemmen. Een knappe prestatie, aangezien er in deze categorie uit maar liefst 41 verschillende merken gekozen kon worden. Rev’it, dat ook internationaal heel serieus aan de weg timmert, houdt onder andere de Italiaanse grootmachten Alpinestars (34,8%) en Dainese (21,8%) achter zich.

Daarachter zijn het de high-end merken Rukka (18%) en BMW (16,1%), met in hun kielzog een ander Nederlands merk, Damen (14,4%), dat naast maatgemaakte leren pakken nu ook maatwerk in textiel levert.

Vlak daarachter volgen nog twee Nederlandse merken (Dane 14,1% en Macna 13,9%), wat nog maar eens onderstreept dat Nederland een aardig potje meeblaast als het gaat om innovatieve textiel motorkleding met moderne materialen en designs. En dan moeten we België ook noemen, want op plek negen vinden we Richa terug, met 11,8% van de stemmen. Het Duitse Held (11,5%) sluit de top tien af.

Motorlaarzen

Alpinestars wint niet alleen in de categorie leren pakken, maar ook bij motorlaarzen. Zeer overtuigend zelfs.

Afgetekend, zo noem je een overwinning met bijna vijftig procent van de stemmen. Alpinestars trekt deze categorie met maar liefst 48,1% naar zich toe en laat daarmee de Duitse laarzenspecialist Daytona (22,5%) op een tweede plek ver achter zich.

Rev’it (20,1%), Dainese (19,9%) en Sidi (19,7%) weten nog redelijk te volgen, maar achter de top vijf is het gat groot naar de andere vijf merken in de top tien: BMW (11,6%), dat nog net boven de 10% uitkomt, en Held, Büse, Hein Gericke en TCX, die allen tussen de 4 en 7% scoren.

Banden

Altijd goed voor praat aan de stamtafel: banden. Maar de keuze voor rubber blijft ook vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur, waarbij ieder zijn eigen prioriteiten heeft en op basis daarvan zijn keuze maakt. De ultieme grip of een lange levensduur?

Michelin is, net als in 2017, ook dit jaar het populairste bandenmerk.

Droge versus natte grip. Afijn, het leven zit vol met keuzes. Maar feit is dat de top 3 door dezelfde bandenmerken wordt bezet als het afgelopen jaar. Michelin is met 60,2% nog steeds het favoriete merk, voor Bridgestone (51,5%) en Pirelli (39,2%).

Daar achter doen ook Metzeler, Continental en Dunlop het goed met percentages tussen de 26 en 33% het goed, waarbij Continental en Dunlop vergeleken met de uitslag van afgelopen jaar van plek hebben gewisseld. En ter verduidelijking voor de rekenaars: omdat er bij de verkiezing van ‘Best Brands’ meerdere keuzes mogelijk zijn, kan het totaal de 100% overschrijden.

Uitlaten

Een vervangende uitlaat is nog altijd één van de meest populaire accessoires op een motor. Een lekkere sound, minder gewicht en strakke looks zijn voor veel motorrijders nog steeds reden om hun, vaak wat lompe en zware, originele demper te vervangen door een aftermarket-exemplaar.

Akrapovic is met afstand (65,4 procent) het populairste merk als het aankomt op vervangende uitlaten

De keuzelijst bij de uitlaten is met maar liefst 32 verschillende merken een lange, maar in geen enkele andere categorie was de winst zo overtuigend als in deze. Net als in 2017 is Akrapovic de afgetekende winnaar met maar liefst 65,4% van de stemmen.

Op gepaste afstand volgen Arrow (21,8%) en Leovince, met 19% van de stemmen. Achter de top 3 zijn de onderlinge verschillen kleine met achtereenvolgens Termignoni, dat met 18,7% een sprongetje maakt ten opzichte van vorig jaar, Yoshimura (17,9%), Laser (15,3%), Remus (13,8%) en Bos (13,5%).

Het Nederlandse Dr. Jekill & Mr. Hyde, dat in 2017 de top 10 binnenkwam met hun elektronisch regelbare dempers, boekt een plek winst ten koste van Vance & Hines, dat uit de lijst met tien populaire merken is verdwenen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.