Nieuws

De Russen zijn er!

De Russische oliemaatschappij Lukoil opent 18 december het eerste tankstation in Nederland. Het Lukoil-tankstation Malpertuis is gelegen aan de Malbergsingel 18 in Maastricht. Lukoil gaat op termijn nog eens 45 tankstations in Limburg omkleuren.

De opening van het eerste Lukoil tankstation is meteen van historische betekenis. Niet eerder betrad een Russische speler de Nederlandse tankstationmarkt. Op 12 april van dit jaar maakte Lukoil bekend 46 tankstations van Verolma Groep over te nemen.
SmeetsGeelen

De overname van de pompstations in Limburg ziet Lukoil als uitvalsbasis voor verdere uitbreiding in Nederland. Sinds de toetreding van de Russen op Nederlandse bodem gonst het dan ook van de geruchten over mogelijke overnames.

Topman Bulat Subaev zei hierover eerder tegen vakblad TankPro: “We gaan uiterst voorzichtig te werk. Het is de eerste keer dat we de Nederlandse tankstationmarkt betreden. We zien in Nederland zeker mogelijkheden maar zullen ook voorzichtigheid betrachten. We moeten de markt en de klant eerst leren begrijpen.”

Het onderscheidend vermogen van het Lukoil tankstation ten opzichte van de concurrentie, is volgens Lukoil Eindbaas Subaev het beste te omschrijven als competitief. “In alle opzichten: op prijs, kwaliteit en klantvriendelijkheid willen we de beste zijn.” Het oliebedrijf zegt de laagste prijs te garanderen op een Lukoil-site en zal dat controleren door elke dag bij naaste concurrenten een prijscheck te doen.

Daarnaast zal ook het Lukoil shopconcept worden toegepast op alle 46 tankstations in Nederland wat gepaard zal gaan met een volledige omkleuring naar de rood-witte huisstijl van het merk.

Lukoil is van oorsprong een staatsoliebedrijf in de voormalige Sovjet-Unie. Het bedrijf werd in 1992 geprivatiseerd. In 2000 start het bedrijf met een wereldwijde expansie op de Amerikaanse markt met verschillende overnames, waaronder Getty Oil.

Het oliebedrijf heeft inmiddels meer dan 7000 tankstations in 25 landen. De strategie van de Russen is om alles in eigen hand te houden. Van het ontwikkelen van olievelden via de raffinage tot aan het vulpistool van de eigen tankstations. Sinds 2007 richt het bedrijf zijn pijlen op Europa met ook hier tal van overnames waaronder het Europese netwerk van JET en nu dus ook netwerken in Nederland.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws