Nieuws

Danilo Petrucci’s pakt eerste overwinning voor eigen publiek

Voor eigen publiek je eerste grand prix winnen, is maar weinig coureurs gegeven. Danilo Petrucci deed het in Mugello. Na 23 geweldige ronden hield hij wereldkampioen Marc Marquez 0,043 achter zich. Petrucci’s Ducati-teamgenoot Andrea Dovizioso was de laatste man op het podium. Hij leverde weer een paar punten in op Marquez. Voor thuisfavoriet Valentino Rossi liep de Grand Prix van Italië uit op een debacle. De Yamaha-coureur crashte.

Al na de trainingen bleek dat Petrucci de snelheid had om mee te doen voor de podiumplaatsen in Mugello. Een groot vraagteken was echter zijn fysieke gesteldheid. De Ducati-coureur was al sinds dinsdag grieperig en vreesde voor zijn tempo op de racedag. Die vrees bleek ongegrond. Petrucci bleek de bepalende man te zijn in een race die in de openingsfase niet zeer snel was. Daarom vormde zich een zes man grote kopgroep, waartoe ook Marquez, Dovizioso, Alex Rins, Cal Crutchlow en Jack Miller. De Australiër haakte af door een crash, Crutchlow moest uiteindelijk niet alleen de anderen in de kopgroep laten gaan, hij zag ook teamgenoot Takaaki Nakagami, Maverick Viñales en wild card-rijder Michele Pirro voorbij komen.

Met vier rijders dicht opeen gepakt begon de laatste ronde. Marquez had nauwelijks kopwerk verricht in de race, maar pakte de leiding bij het ingaan van de laatste vijf kilometer. Bij het aanremmen van de eerste bocht kwam Dovizioso binnendoor, maar omdat hij wat wijd ging, rook Petrucci zijn kans en perste zijn GP19 voorbij zowel Dovizioso als Marquez. De WK-leider probeerde het nog wel, maar bleek niet in staat om Petrucci van zijn eerste grand prix-overwinning af te houden. “Het is ongelooflijk, ik heb er geen woorden voor”, snikte de 28-jarige Petrucci. “Het dringt nog niet tot me door. Het spijt me heel erg voor Andrea dat hij zijn machine overeind moest zetten in de eerste bocht, maar ik wilde heel graag winnen.”

Petrucci droeg zijn eerste overwinning zelfs op aan teammaat Dovizioso die hem in de winter onder zijn hoede had genomen. Dovizioso mocht van geluk spreken dat hij in het gedrang van de eerste bocht overeind bleef en toch zestien punten pakte, op 0,338 van winnaar Petrucci. Alex Rins reed van de dertiende startplaats naar een knappe vierde plaats in het spoor van Dovizioso.

Voor de Yamaha-coureurs verliep de race in Mugello zeer teleurstellend. Maverick Viñales hield de schade nog enigszins beperkt met een zesde plaats, maar de als tweede gestarte Fabio Quartararo kwam door problemen met zijn voorband niet verder dan de tiende plaats. Franco Morbidelli en Valentino Rossi kwamen beiden ten val. Na rampzalige trainingen begon Rossi in de achterhoede, waar hij samen met Joan Mir de grindbak indook. Als laatste hervatte hij de race, maar drie ronden later crashte de negenvoudig Mugello-winnaar.

In de WK-stand leidt Marquez nu met 12 punten voorsprong op Dovizioso. Rins blijft derde, maar Rossi verloor zijn vierde plaats aan Petrucci. Lees het volledige verslag volgende week vrijdag 14 juni in de nieuwe MotoPlus

via Gfycat

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.