Nieuws

Dakar-legende Hubert Auriol (68) overleden

Terwijl de Dakar-rally van 2021 in volle gang is, is op 68-jarige leeftijd Dakar-legende Hubert Auriol overleden. De in Ethiopië geboren Fransman Auriol was onlosmakelijk verbonden met de Dakar Rally. ‘Le African’ – zoals zijn bijnaam luidde – maakte vooral indruk door op de dikke BMW boxermotoren in 1980 een etappe te winnen en in 1981 en in 1983 de rally op naam te schrijven.

Auriol stond tijdens de eerste Dakar rally in 1979 aan de start en eindigde toen op een Yamaha als twaalfde. BMW zag als één van de eerste grote merken de publicitaire waarde van het evenement en van Hubert Auriol als rijder. Met een door de Duitse enduro-legende Herbert Scheck gebouwde 800 cc rally-BMW won Auriol de 1981-rally. In 1982 haalde hij de finish niet door versnellingsbak-problemen, maar in 1983 revancheerde BMW zich en won Auriol met de GS980R de rally opnieuw.

Auriol voelde zich enorm verbonden met het continent Afrika en was een meester in het navigeren. Hij keerde BMW echter de rug toe nadat motocross-wereldkampioen Gaston Rahier bij in het team kwam, die als een wieltjesklever vaak in het achterwiel van Auriol reed, om vervolgens in de eindfase van de rally te profiteren van zijn veel betere rijtechniek en zo de winst in de rally te claimen.

Auriol was hier zo ziek van dat hij BMW de rug toe keerde en naar Cagiva overstapte, waar een nieuwe machine met een 900-cc-Ducati-tweecilinder op hem wachtte. Daarmee betrad in 1985 de eerste Italiaanse fabrikant het Dakar-toneel. In het eerste jaar werd dat geen succes, want de Cagiva Elefant had veel technische kinderziektes. Een jaar later ging het al beter, en in 1987 lag hij zelfs ruim op kop toen hij in de slotfase zwaar ten val kwam en beide enkels brak. In 1988 keerde hij terug in de Dakar, maar nu op vier wielen. Na enkele edities zonder succes won Auriol de rally in 1992 met Mitsubishi. Daarmee werd hij de eerste coureur die de Dakar op zowel op de motor, als  met een auto won.

Na zijn actieve carrière ging Auriol werken voor Dakar-organisator ASO; negen jaar was hij de wedstrijdleider van de rally. Daarna stortte hij zich op het organiseren van andere evenementen zoals de Heroes Legend en de Africa Eco Race. Vorig jaar was hij weer terug bij de Dakar, als ambassadeur van het kistklassement.

Hubert Auriol, die leed aan diabetes, overleed mede door corona op 68-jarige leeftijd aan hartproblemen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.