Nieuws

Dainese krijgt weer gelijk van Duitse rechter

Dainese en Alpinestars liggen in Duitsland al een aantal jaren met elkaar in de clinch rond het thema airbags voor motorrijders. Volgens Dainese heeft Alpinestars namelijk inbreuk gemaakt op een patent van de Italianen. Na een eerdere uitspraak waarin Dainese al in het gelijk gesteld werd, heeft het Duitse gerechtshof – in het door Alpinestars aangespannen hoger beroep – opnieuw bepaald dat er inderdaad inbreuk is gemaakt.

Het gevolg is dat Alpinestars van de rechter per direct moet stoppen met de verkoop van haar airbag-vesten in Duitsland. Daarnaast moet het bedrijf alle airbagvesten, die sinds 1 juli 2015 geleverd zijn en nog in het verkoopkanaal zitten, terugroepen. Ook moet Dainese volledig schadeloos gesteld worden voor alle gemiste inkomsten die ontstaan door de verkoop van Alpinestars-vesten.

Hete hangijzer in deze juridische strijd is het patent met de code EP21412257B1. Hierin is vastgelegd dat het vest van Dainese werkt door gebruik te maken van een opblaasbare luchtzak-constructie in een ‘pocket’ van een kledingstuk. Alpinestars heeft aangekondigd nog niet tot actie over te gaan omdat het bedrijf een zaak heeft lopen waarin de geldigheid van dit patent in twijfel wordt getrokken.

Die strategie heeft eerder al positief uitgepakt voor Alpinestars. Zo werd het bedrijf in eerste instantie voor drie patent-inbreuken aangeklaagd. Een daarvan heeft Dainese zelf teruggetrokken. De andere werd in 2018 ongegrond verklaard door het Duitse patentbureau. Dainese heeft op haar beurt tegen deze beslissing protest aangetekend.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.