Nieuws

Dainese krijgt weer gelijk van Duitse rechter

Dainese en Alpinestars liggen in Duitsland al een aantal jaren met elkaar in de clinch rond het thema airbags voor motorrijders. Volgens Dainese heeft Alpinestars namelijk inbreuk gemaakt op een patent van de Italianen. Na een eerdere uitspraak waarin Dainese al in het gelijk gesteld werd, heeft het Duitse gerechtshof – in het door Alpinestars aangespannen hoger beroep – opnieuw bepaald dat er inderdaad inbreuk is gemaakt.

Het gevolg is dat Alpinestars van de rechter per direct moet stoppen met de verkoop van haar airbag-vesten in Duitsland. Daarnaast moet het bedrijf alle airbagvesten, die sinds 1 juli 2015 geleverd zijn en nog in het verkoopkanaal zitten, terugroepen. Ook moet Dainese volledig schadeloos gesteld worden voor alle gemiste inkomsten die ontstaan door de verkoop van Alpinestars-vesten.

Hete hangijzer in deze juridische strijd is het patent met de code EP21412257B1. Hierin is vastgelegd dat het vest van Dainese werkt door gebruik te maken van een opblaasbare luchtzak-constructie in een ‘pocket’ van een kledingstuk. Alpinestars heeft aangekondigd nog niet tot actie over te gaan omdat het bedrijf een zaak heeft lopen waarin de geldigheid van dit patent in twijfel wordt getrokken.

Die strategie heeft eerder al positief uitgepakt voor Alpinestars. Zo werd het bedrijf in eerste instantie voor drie patent-inbreuken aangeklaagd. Een daarvan heeft Dainese zelf teruggetrokken. De andere werd in 2018 ongegrond verklaard door het Duitse patentbureau. Dainese heeft op haar beurt tegen deze beslissing protest aangetekend.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

KTM laat het beest groeien

KTM laat het beest groeien

29 november, 2023

KTM’s Super Duke was al bepaald niet schraal bedeeld qua cc’s, maar de 2024-versie groeit ook nog eens een ...

Overig nieuws