Nieuws

Buell is back! Tien nieuwe modellen in de planning

De Amerikaanse motorfabrikant Buell is terug en staat te popelen om weer mee te spelen op de motormarkt. Onder leiding van Bill Melvin heeft het merk namelijk grootse toekomstplannen aangekondigd. Tussen nu en 2024 moeten er tien nieuwe modellen gelanceerd worden.

Sinds Bill Melvin in 2016 de restanten van Eric Buell Racing (EBR) overnam, hing een terugkeer van het merk al in de lucht. Dat werd in 2018 nogmaals bevestigd, toen er een gelimiteerde editie van de EBR1190 werd gelanceerd. In 2020 verwierf Melvin de rechten van de merknaam Buell, en in februari 2021 is de kogel definitief door de kerk. Buell is terug en heeft een duidelijke toekomstvisie.

“Buell is back!”, schrijft eigenaar Melvin daarom trots bovenaan zijn persbericht. “We zijn heel trots om Buell terug te brengen met een geweldige line-up van super- en performance bikes. We starten daarom met de productie van de snelste seriematige handgebouwde motorfietsen die ooit op Amerikaanse bodem geconstrueerd zijn. Een goed begin!” Het louter bouwen van sportfietsen is Melvin namelijk niet ambitieus genoeg. Het nieuwe Buell gaat verder. Melvin laat in hetzelfde persbericht namelijk ook weten dat hij van plan is uit te breiden naar andere markten en kondigt hij diverse touring- en adventuremodellen aan. In totaal moeten er, tussen nu en 2024, liefst tien nieuwe Buell’s gepresenteerd worden.

Een aantal modellen zijn al bekend, want in het persbericht wordt expliciet gesproken over de Dirt, Dual-Sport, Touring en cruiser-motoren. Stuk voor stuk motoren die uitgerust zullen worden met de bekende 1.190 cc V2, uit de EBR 1190, die goed is voor een topvermogen van 185pk. Plannen om het aanbod aan motorblokken uit te breiden, zijn er ook al. Naast de grote V2, moeten er ook middenklasse en lichtgewicht krachtbronnen komen. “Als alle modellen gepresenteerd zijn, zal Buell vier verschillende blokken beschikbaar hebben”, aldus Melvin.

Daarnaast is Buell naar eigen zeggen ook bezig met het testen van een elektrische aandrijving. Om te laten zien dat hij vaart heeft met zijn ambitieuze plannen, heeft Melvin in Michigan een fabriek laten bouwen. Dat klinkt goed! Naamgever en oprichter Erik Buell is tegelijkertijd ook bezig met een herintreding op de motormarkt. Hij doet het onder de naam Fuell en richt zich op de ontwikkeling van lichtgewicht elektrische motorfietsen en e-bikes.

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.