Nieuws

Brad Binder zegeviert in knotsgekke tweede GP van Oostenrijk

Na de eerste MotoGP-zege van Jorge Martin vorige week op de Red Bull Ring in Oostenrijk was het dit weekend tijd voor de tweede Grand Prix. Net als de afgelopen week zou ook deze wedstrijd zeker niet teleurstellen.

De wedstrijd ging, ondanks de wolken boven het circuit en voorspelde regenbuien in aantocht, als ‘Dry race’ van start. Francesco Bagnaia pakt ook dit keer weer de kop van de wedstrijd, met achter hem onder andere Marquez, Quartararo, Martin en Zarco. Al tijdens de eerste ronde wordt de witte vlag met het rode kruis gezwaaid, wat betekent dat er water op de baan ligt en er minder grip is. Er lijkt niks aan de hand en de wedstrijd gaat gewoon verder. Bagnaia weet een klein gat te slaan naar Marquez, Quartararo en Martin, die hevig met elkaar de strijd aangaan. Uiteindelijk valt de kopgroep wat uiteen en ontstaan er wat verschillen onderling.

Als de laatste vijf ronden ingaan breekt het echte spektakel los. De witte vlag met het rode kruis wordt andermaal gezwaaid, dit keer met iets serieuzere regenval. Jack Miller en Alex Rins wagen de gok en gaan van machine wisselen voor regenbanden. Ze lijken iets te vroeg, want in de volgende paar ronden valt er nog weinig tot geen regen. Ondertussen verdwijnen de onderlinge verschillen in de kopgroep en de eerste zes coureurs rijden weer achter elkaar. Marquez, Quartararo, Martin, Bagnaia en Mir besluiten met het ingaan van de 26e ronde te wisselen naar regenbanden, maar Brad Binder waagt als enige van het zestal de gok om buiten te blijven. Aleix Espargaro schuift hierdoor op naar de tweede plek, Nakagami naar drie. Rossi, die de gehele wedstrijd op een 17e plek heeft gereden, rijdt prompt vierde en is even later zelfs op podiumkoers. Maar de regen wordt steeds heftiger en de mannen op slicks krijgen zichtbaar steeds meer moeite met de omstandigheden. Brad Binder lijkt los, maar de strijd om plek drie is nog niet gestreden. Rossi, Lecuona en Marini lijken dit uit te gaan vechten. In de laatste ronde is de regen dusdanig hevig dat het voor hen bijna niet meer te doen is. En dan rijden Bagnaia en Martin een sensationele laatste ronde. Ze weten de fikse achterstand weg te werken en naar plek twee en drie te rijden. Voor koploper Brad Binder komen de heren net te kort, hij pakt de overwinning in de tweede GP van Oostenrijk die een knotsgekke slotfase kent.

Over twee weken is de volgende wedstrijd op het circuit van Silverstone. Fabio Quartararo behoudt met een zevende plek zijn koppositie in het klassement, met Francesco Bagnaia en Joan Mir op plek twee en drie met hetzelfde aantal punten.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.