Nieuws

BMW voorspelt de toekomst

De huidige generatie elektronische hulpsystemen, zoals ABS en tractiecontrole, zijn reactief. Pas wanneer er gripverlies optreedt, ongeacht of dat bij het remmen of accelereren gebeurt, grijpen ze in. BMW lijkt echter achter de schermen bezig met een pro-actief systeem, zo blijkt uit een onlangs opgedoken patent.

Deze laat verschillende aan de voorzijde van de motor bevestigde camera’s zien, die het wegdek voor het voertuig quasi lezen en analyseren. Zo kunnen bijvoorbeeld oneffenheden, veranderingen in het wegoppervlak, gaten en hobbels gedetecteerd worden. BMW zet naast die optische informatievergaring ook in op akoestische. Een op het contactvlak tussen band en wegdek gerichte microfoon moet bijvoorbeeld ruisveranderingen detecteren, en daarmee samenhangend veranderd wegdek. Dit alles uiteraard aangevuld met informatie die momenteel ook al beschikbaar is, zoals de actuele hellingshoek en stand van de gaskleppen.

De boordcomputer analyseert alle gegevens en berekent in real-time de verwachte hoeveelheid grip en stelt de motor daar al voor het bereiken van de bewuste passage op af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tijdelijk terugschroeven van het vermogen, het aanpassen van de intensiteit van de tractiecontrole of het aanpassen van de demping wanneer de bewuste motorfiets van elektronische vering is voorzien.
Het is weliswaar nog toekomstmuziek en het zal nog zeker enkele jaren duren voor een dergelijke voorspellend systeem zijn weg op de motor vindt, maar interessant is deze ontwikkeling zeker. Hoe meer veiligheid, hoe beter immers!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.