Nieuws

BMW komt met actieve cruise-control

Op auto’s is een active cruise-control al lang geen noviteit meer, maar nu heeft BMW ook een soortgelijk systeem gepresenteerd voor motoren: ACC, ofwel Active Cruise Control.

Doel van de nieuwe adaptieve cruise-controle is niet alleen het rijden meer comfortabel maken, maar ook veiliger. Het in samenwerking met Bosch ontwikkelde systeem is in de basis uiteraard een reguliere cruise-control die de gewenste snelheid vasthoudt. Als rijder kun je een gewenste afstand tot het voor je rijdende voertuig ingeven (keuze uit drie mogelijkheden), wordt die afstand te klein, dan past het systeem de snelheid automatisch aan tot de gewenste afstand tot je voorganger weer een feit is. Wanneer je vervolgens van rijbaan wisselt en het systeem detecteert vrije baan, dan accelereert (wat al gebeurt na het activeren van het knipperlicht) het automatisch weer naar de ingestelde snelheid.

Snelheid en afstand tot voorganger laten zich simpel via het stuur instellen, het TFT toont daarbij uiteraard de gekozen standen. BMW biedt bovendien de keuze uit twee modi met betrekking tot de acceleratie en vertraging: Comfort en Dynamic. Indien gewenst kan de afstandscontrole ook uitgeschakeld worden om het gebruik van de Dynamic Cruise Control mogelijk te maken.
Het systeem werkt overigens ook in bochten. Indien nodig wordt de snelheid in een bocht automatisch gereduceerd voor comfortabele (en veilige) hellingshoeken. BMW beklemtoont dat het een hulpsysteem betreft en dat de verantwoording uiteraard bij de rijder ligt, die het assistentiesysteem te allen tijde kan overrulen.
Bij stilstaande voertuigen, bijvoorbeeld bij files, functioneert het ACC overigens niet, dan moet je zelf remmen en accelereren.

Op welke modellen het nieuwe ACC beschikbaar wordt is nog niet bekend, en wanneer evenmin. Maar dat zal vast niet heel lang meer duren.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.