Nieuws

Bizar: zelfrijdende BMW R1200GS Adventure

MotoPlus-hoofdredacteur Eric Bulsink mocht afgelopen vrijdag en zaterdag een bijzonder exclusief kijkje nemen op het BMW testcentrum in het Zuid-Frans Miramas. Op dit immense en zeer indrukwekkende complex bevinden zich een hele serie circuits en testbanen waarop BMW al haar nieuwe motoren en auto’s test voordat ze in productie gaan.

Je vindt er naast een volgas-kombaan en een heus race-circuit onder meer diverse handlings-circuits, een stadsparcours en een heuse offroad-track. In één van de komende nummers van MotoPlus komen we uitgebreid terug op dit zeer exclusieve kijkje achter de schermen van BMW Motorrad, waarbij er links en rechts wat tipjes van de sluier werden opgelicht over zaken en ontwikkelingen waar BMW nu keihard aan werkt.

Voordat Eric Bulsink naar binnen mocht moest hij wel de camera achterlaten bij de ingang, en moest zijn telefoon in de broekzak blijven. Niet alles wat hij zag mag dus als foto al naar buiten, zoals de ogenschijnlijk productieklare elektrische BMW ‘S1000R’ waarmee een testrijder een flink aantal supersnelle rondes op het racecircuit reed. BMW wilde blijkbaar even een statement maken en vast even laten zien dat zij blijkbaar ook klaar zijn voor een elektrische toekomst.

Zelfrijdende BMWR1200GS Adventure

Met de elektrische i3 en i8 auto’s en hun elektrische scooter heeft BMW natuurlijk erg veel kennis in huis voor elektrische mobiliteit en daar kan een eventuele elektrische BMW motorfiets natuurlijk volop van profiteren. Over een eventuele marktintroductie hulden alle BMW-mensen zich in Miramar in nevelen, maar de glimlach op hun gezicht sprak boekdelen!

Een van de hoogtepunten van het bezoek aan dit BMW-testcentrum was echter een zelfrijdende BMW R1200GS Adventure! Een testrijder kwam aanrijden met de GS waarvan uiterlijk alleen een aantal camera’s en sensoren, een grote GPS-antenne op de topkoffer en een extra ‘jiffystand’ rechts opvielen. De testrijder stopte, stapte af en hield de GS nog even vast, waarna de machine uit zichzelf verder reed. Een idioot gezicht waarbij de BMW-technici zeer geamuseerd de verbijsterde reacties van de toeschouwers zaten te bekijken. Ik maakte ter plekke al de grap: “Ideaal zo’n zelfrijdende BMW voor als je een dagje zou gaan toeren met vrienden en het blijkt te regenen. Dan blijf je zelf lekker thuis op de bank zitten en laat je alleen je motor meegaan!”

Maar het idee achter de zelfrijdende motor is natuurlijk niet dat je als motorrijder in de toekomst als een soort van passagier meerijdt op je eigen machine, maar BMW wil bij alle ontwikkelingen van autonoom rijdende auto’s ook op dit vlak een vinger aan de pols houden, omdat zij zich zorgen maken dat de motorfiets door de autofabrikanten wordt vergeten als weggebruiker. Juist om tegengas te geven ontwikkelt BMW als belangrijk signaal nu de zelfrijdende motor.

Video

Waarbij men denkt dat de technieken van het autonoom rijden in de toekomst wellicht kunnen helpen als veiligheidssysteem, om het motorrijden dus veiliger te maken. Door je bijvoorbeeld te behoeden voor een botsing of een schuivertje. Of door in te grijpen als het wegdek plotseling glad wordt of als een andere verkeersdeelnemer jou over het hoofd ziet. In bijgaande filmpjes zie je de R1200GS Adventure autonoom rijden. De elektronica die daar voor nodig is, past op dit moment trouwens amper in de drie aluminium koffers!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.