Nieuws

België update de wegcode: dit moet je weten als motorrijder

De Belgische overheid is voornemens de wegcode, die inmiddels veertig jaar oud is, flink te updaten. Dat meldt dagblad Het laatste Nieuws. De nieuwe regels houden onder meer rekening met nieuwe weggebruikers als hoverboards en segways. Daarnaast worden verkeersborden genderneutraal.

Als de gewesten akkoord gaan met de plannen van mobiliteitsminister Fançois Bellot dan gaan de nieuwe regels vanaf 1 januari 2021 gelden. Waar moeten wij als motorrijders rekening mee houden?

  • Motorrijders die inhalen tijdens een file, mogen hun vier richtingsaanwijzers gebruiken.
  • Het wordt verboden een rotonde bij de eerste afslag te verlaten voor wie op de meest linkse rijstrook rijdt als er twee rijstroken zijn.
  • Rij je op een weg met meerdere rijstroken en nadert er ambulance, brandweerwagen of politieauto met sirene en zwaailicht, dan moeten bestuurders naar links uitwijken. Zo wordt een reddingsstrook gevormd.
  • Er komt een bord dat waarschuwt voor mist
  • Er komt een bord dat waarschuwt voor tramrails die in de weg liggen.

Verder staat in de nieuwe regels dat bestuurders van een speed pedelec (een elektrische fiets die 45 km/uur kan) ten minste 16 jaar oud moeten zijn en een theoretisch en praktijkexamen succesvol afgelegd moeten hebben. Daarnaast is het verplicht een helm te dragen op een speed pedelec. Segways, hooverboards en elektrische steppen mogen maximaal 25 km/uur rijden.

In de nieuwe regels is er ook aandacht voor zelfrijdende auto’s. Daar mogen, als alles goedgekeurd wordt, vanaf 1 januari 2021 testen mee uitgevoerd worden.

 

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.