Nieuws

APK protest

Maar liefst 110.000 Europese motorrijders zetten hun handtekening onder een petitie tegen de invoering van een periodieke technische controle.

Vrijdag gaven vertegenwoordigers van de FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations) een groot aantal van de 110.000 handtekeningen af in Brussel. De petitie kwam er eind vorig jaar nadat bekend werd dat de Europese Unie plannen heeft om in heel Europa een verplichte technische inspectie in te voeren zoals we al eerder berichtten.

Nu geldt die verplichte technische inspectie nog maar in een aantal Europese landen. Op het eerste zicht lijkt de invoering van zo’n verplichte technische inspectie een goed idee, maar volgens FEMA Secretaris-Generaal Aline Delhaye is het dat niet.

" De Europese Commissie slaat de bal mis. Er is geen noodzaak voor  harmonisering van de technische inspectie. Integendeel, dit zou alleen maar meer gaan kosten aan de motorrijders. En dat terwijl er geen onmiddellijke garantie op veiligheid aan vast hangt. Als de Europese Unie echt de veiligheid wil verbeteren zou men beter de echte problemen aanpakken: opleiding, het rijgedrag en werk maken van betere infrastructuur” aldus Delhaye.

De FEMA claimt ook dat er geen aanwijzingen zijn dat een tweejaarlijkse technische inspectie een onmiddellijke impact zou hebben op de veiligheid. Volgens onderzoek zijn maar 0,3% van de ongevallen met motorrijders te wijten aan technische problemen.

Nog volgens FEMA beschikken landen waar een technische inspectie nu al verplicht is niet over betere ongevallenstatistieken. De FEMA vindt dan ook dat de invoering van een technische inspectie geen zaak is voor de Europese Commissie maar een keuze moet zijn van de individuele Europese lidstaten

Foto: FEMA. 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste indruk: Indian Scout

Eerste indruk: Indian Scout

17 april, 2024

Zon hoog aan de hemel, rechts van me het glinsterende wateroppervlak van de Stille Oceaan dat helemaal doorloopt ...

Overig nieuws