Nieuws

APK, het vervolg

Minister Melanie Schultz(Infrastructuur, VVD)  – vol uit :  Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus – verwacht een forse strijd te moeten leveren om een Europees plan van tafel te krijgen om de APK-controles voor motorvoertuigen uit te breiden.

Ze zei dat woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Schultz en de Kamer zijn het eens, maar er zal nog moeten blijken of er genoeg medestanders die ook tegenstanders  te vinden zijn in Europa.

Volgens Schultz is er in meer EU-lidstaten ongenoegen over het plan van de Europese Commissie, maar verschilt de inzet per land.

In het Europese plan wordt de APK-plicht uitgebreid naar meer categorieën zoals motoren, bromfietsen en aanhangwagens. Volgens Schultz wegen de voordelen voor de verkeersveiligheid en het milieu niet op tegen de extra lasten voor burgers en bedrijfsleven.

De Kamer stuurde de Europese Commissie onlangs een ‘negatief oordeel’ over het APK-plan. Als genoeg nationale parlementen dat doen, moet de Commissie het plan heroverwegen.

Omdat de baten niet opwegen tegen de kosten beschouwt Schultz het plan net als het CDA als ,,geldklopperij”. Ze hoopt dat het plan omgezet kan worden naar een Europese richtlijn, in plaats van een verordening. Op die manier zouden lidstaten meer vrijheid hebben om een plan in te voeren, aangepast aan de binnenlandse omstandigheden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws