Nieuws

Anonieme actiegroep wil dat ‘ziekmakende uitlaatherrie van motoren’ stopt

Een actiegroep uit de gemeente Berg en Dal heeft in een gesprek met De Gelderlander laten weten dat er snel iets gedaan moet worden aan de ‘ziekmakende’ uitlaatherrie van motorrijders in de gemeente. Wie er achter het initiatief zitten, is niet bekendgemaakt uit angst voor intimidatie van motorrijders.

De vooralsnog anonieme actiegroep ergert zich naar eigen zeggen aan de geluidsoverlast op dijken, de stuwal en op de Groesbeekse heuvels. Om daar korte metten mee te maken, wil de club zo veel mogelijk medestanders vinden om zo een duidelijk signaal af te kunnen geven. Daarnaast willen ze ook dat de gemeente en politie een helpende hand bieden. Zo moet de gemeente maatregelen treffen en moet er gehandhaafd gaan worden, aldus de groep tegenover De Gelderlander.

Op het speciaal opgerichte e-mailadres zouden zich ondertussen al ruim 40 medestanders gemeld hebben. Dat de hele groep bij voorkeur anoniem blijft, heeft te maken met de felle tegenstand die ze naar eigen zeggen krijgen. “Zij zijn dan kwetsbaar voor intimidatie van motorrijders en dan krijg je te maken met gevaar van aantasting van eigen gezondheid en levenssfeer”, aldus een woordvoerder van de actiegroep in De Gelderlander. “Op ons mailadres word ik ook al voor rotte vis uitgemaakt.”

Dat de club anoniem wil blijven heeft ook zo zijn nadelen. Zo kan er geen officieel bewonersinitiatief gestart worden. Als dat gebeurt, zullen de gegevens van de klagers namelijk openbaar worden. De groep ergert zich overigens niet alleen aan motorrijders, maar ook aan andere weggebruikers die in hun ogen storend geluid maken. Denk daarbij aan 25 km/uur autootjes, brommers en auto’s die met de radio te hard aan langs komen rijden.

Of de wensen van de groep snel gehoord zullen worden, is nog de vraag. Na vragen van de De Gelderlander, laat de gemeente Berg en Dal weten dat er geen plannen zijn om de overlast van een bepaalde groep weggebruikers aan te pakken. “Er komen regelmatig klachten binnen over motorrijders, net als over wielrenners. Daar is nog niks mee gedaan.” Volgens de gemeente is het mogelijk om bepaalde wegen voor bepaalde weggebruikers af te sluiten, maar dan moeten daar wel zwaarwegende argumenten voor zijn. Daaraan ontbreekt het tot op heden nog.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.