Nieuws

Amsterdam heeft weer een Harley-Davidson dealer

Eigenlijk zijn ze al een tijdje open, maar nu de opening (14 april 2019) achter de rug is het officieel: Amsterdam heeft weer een echte Harley-Davidson-zaak. Op precies dezelfde plek als de oude en met dezelfde naam, maar dan met een nieuwe eigenaar en compleet nieuw team.

“Na het faillissement van het oude Harley-Davidson Amsterdam heeft Harley zo’n anderhalf jaar naar een geschikte kandidaat gezocht. Uiteindelijk kwamen ze bij ons terecht met de vraag of we erover na wilden denken. Je snapt, dat duurde bij mij ongeveer dertig seconden. En zie hier het resultaat”, vertelt Ron de Graaf trots terwijl hij zijn zaak laat zien.

Een zaak die vooral opvalt door zijn uitstraling. “Heel belangrijk voor Harley-Davidson, want dit is meer dan een merk, wij verkopen een beleving.” Die beleving is echt tot de diepste vezels van het pand doorgedrongen. Alles, inclusief Ron, ademt hier Harley. Heel vreemd is dat niet, want Harley-Davidson Amsterdam is Ron’s tweede Harley-zaak. Hij namelijk ook al jaren eigenaar van Harley-Davidson Rotterdam. Een carrière die eigenlijk bij toeval op zijn pad kwam.

“Ja, voor ik eigenaar van een motorzaak werd, werkte ik als contractor in Afghanistan. Zie het als een onafhankelijke ondernemer die samen met de overheid in fragile staten werkt. Toen Nederland in 2010 stopte met Kamp Holland, had dat voor mij grote gevolgen. Tot dan verbleef ik zo’n 85 procent van het jaar in Afghanistan. Vertrekken uit Afghanistan zag ik niet direct zitten omdat ik het werk heel mooi en uitdagend vond. Samen met mijn broer heb ik toen besloten de focus van Uruzgan te verleggen naar Kandahar. Hij vond dat een goed idee, maar wilde wel een plan B hebben voor als het niks zou worden in Afghanistan. Dat plan B was het starten van een eigen motorzaak. Tja, en als je dan kijkt naar de merken dan is er natuurlijk maar een keuze mogelijk: Harley-Davidson. Toch wel hét motormerk. Zeker als je naar mijn levensstijl kijkt. Ik was altijd al een vrije vogel die overal avontuur zag. Dus heeft mijn broer een mailtje gestuurd naar Harley om te vertellen dat wij wel dealer wilden worden. Voor we het wisten was er al een antwoord terug en kregen we te horen dat zij daar ook wel iets in zagen.”

“Aanvankelijk wilde ik mijn werk in het buitenland combineren met Harley-Davidson, maar dat bleek al snel niet mogelijk. Je hebt toch een verplichting naar je klanten en die gaat verder dan alleen het verkopen van een motor. Ik geef iedereen bijvoorbeeld ook mijn privénummer dus ben altijd bereikbaar voor vragen. Zoals iedere ondernemer je kan zeggen: een zaak runnen is geen 9.00 tot 17.30 baan. Zodoende heb ik moeten beslissen te stoppen in Afghanistan en me volledig te richten op de motorzaak. Heel wat anders, maar ook uitdagend. Met een klein, maar hecht en zeer gemotiveerd team, is het gelukt de zaak flink te laten groeien. Dat gaan we in Amsterdam ook gaan doen. Dit moet dé plek worden waar iedereen, die ook maar een beetje geïnteresseerd is in Harley, naar toe wil komen.”

En dan maakt het volgens Ron niet uit of de klant komt voor een klassieke Harley of juist één van de nieuw aangekondigde motoren. “Ik heb laatst al even op de LiveWire gereden. Echt tof! Een heel andere rijbeleving, maar toch 100 procent Harley. We zijn er dan ook heel trots dat LiveWire binnenkort exclusief bij ons verkrijgbaar is. Ook al die andere motoren ontvang ik met open armen. Ik zie het als een manier om nog meer mensen kennis te laten maken met Harley-Davidson. Mijn vrouw zei het laatst heel treffend: Harley is een stukje recreatie en dat willen we graag delen. Ik vind het dan ook geweldig als mensen even bij ons binnen stappen. En dan hoeft er echt niet altijd iets gekocht te worden. Ook als je alleen even gezellig een kop koffie wil drinken, ben je welkom.”

(foto’s Chester van Erd)

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.