Nieuws

Amerika bekijkt verplichtstelling ABS en tractiecontrole

De Amerikaanse vervoersveiligheidsraad is een initiatief gestart om motorfietsen in de Verenigde Staten veiliger te maken. Het National Transportation Safety Board (NTSB) heeft daarvoor een rapport gepresenteerd waarin staat dat ABS en tractiecontrole verplicht zouden moeten worden.

Voor het rapport heeft het NTSB alle motorongelukken die in 2016 in Amerika plaatshadden, bekeken. Tijdens de studie werd duidelijk dat een veelvoud van deze ongelukken voorkomen hadden kunnen worden als de betrokken motorfietsen waren uitgerust met veiligheidssystemen als ABS en tractiecontrole. Een verder onderzoek maakte tevens duidelijk dat het, met het oog op de nieuwe ontwikkelingen, zeer wenselijk is de systemen verplicht te stellen.

Het rapport van het NTSB sluit dan ook af met een duidelijke aanbeveling aan de National Highway Traffic Safety Administation (NHTSA) om voor nieuwe motoren zowel ABS als tractiecontrole verplicht te gaan stellen. Daarbij wordt er wel de kanttekening geplaatst dat het advies alleen gericht is op straatlegale modellen. Offroad-motoren zouden moeten worden uitgesloten. De verwachting is dat de NHTSA de aanbeveling gaat overnemen, al is nog onduidelijk op wat voor termijn dat gaat gebeuren.

In Europa is een soortgelijke verplichtstelling al sinds 2017 van kracht.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.