Nieuws

10 miljard Bosch bougies

Bosch, de grootste producent van bougies, heeft in het Duitse Bamberg de tien miljardste bougie geproduceerd! Honderd jaar geleden produceerde Bosch amper een paar honderd bougies per jaar, vandaag zijn dat er meer dan 300 miljoen per jaar. Het overgrote deel wordt geproduceerd in het Duitse Bamberg, maar Bosch heeft ook productie-eenheden in India, Brazilië, China en Rusland.
Op 7 januari 1902 patenteerde Bosch de eerste ontstekingsbougies. Deze bougie – in combinatie met een hoogspanningsmagneetontsteking- was het antwoord op Carl Benz’ grote dilemma. Benz beschouwde de steeds grotere snelheden van de eerste auto’s als ‘het grootste probleem’ van de vroege automobielindustrie. Het betrouwbare ontstekingsmechanisme van Bosch loste dit op. De bougie en nieuwe industriële productietechnieken zorgden in de eerste decennia van de twintigste eeuw voor een enorme groei in de auto-industrie. Hierdoor werd de auto langzamerhand betaalbaar voor iedereen.
Bosch heeft de bougie voortdurend mee laten evolueren met de nieuwste motortechnologie. Zoals 4-kleppenmotoren, lean-burn-motoren en de ultra-efficiënte rechtstreekse brandstofinjectie. De veelzijdigheid van de Bosch-bougie is het resultaat van voortdurende designaanpassingen en het gebruik van speciale metalen zoals platina, iridium of yttrium. Door variaties in het aantal, design en de structuur van de elektrodes kan Bosch in zijn bougie-productcatalogus 31 verschillende elektrodenconfiguraties produceren. Aangezien vele merken en motoren op maat gemaakte bougies gebruiken, is het huidige aanbod uitgegroeid tot meer dan 1.250 varianten. In de afgelopen honderd jaar heeft Bosch meer dan 20.000 verschillende types geproduceerd.
Dankzij dit uitgebreide aanbod kunnen motoren aan de steeds strengere uitstootnormen voldoen, terwijl tegelijkertijd de prestaties en de efficiëntie verhogen. Ondanks deze hogere prestaties is de levensduur van een bougie vandaag 20 tot 30 keer hoger dan honderd jaar geleden. Tegenwoordig gaan standaardbougies 20.000 tot 30.000 kilometer mee.
De Bosch-groep is één van de grootste, internationale producenten van autotechnologie, industriële technologie, consumentengoederen en bouwtechnologie. Ongeveer 251.000 werknemers behaalden in het boekjaar 2005 een omzet van 41,5 miljard euro. De huidige Bosch-groep, die in 1886 door Robert Bosch (1861-1942) in Stuttgart werd opgericht als “werkplaats voor fijne mechanica en elektrotechnologie” omvat vandaag een productie-, verkoops- en klantendienstnetwerk met meer dan 280 dochtermaatschappijen en 12.000 Bosch Service bedrijven in meer dan 140 landen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws