+ Plus

Yamaha Dark Side Tour – Schatkamer van Nienoord

Nederland kent vele donkere en duistere verhalen. Mythen en sagen die vertellen over vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen met illustere wezens. De Yamaha MT-09 is voor de duivel niet bang. Om dat te bewijzen gaan we dit seizoen met The Dark Side of Japan op bezoek bij The Dark Side of Nederland.

We starten deze Dark Side-tour bij het TT Circuit in Assen, met doel een bezoek te brengen aan de mysterieuze schelpengrot van Nienoord. Natuurlijk rijden we daar niet in een rechte lijn naar toe, maar juist via een flink aantal bochtige wegen. Daarom vertrekken we vanuit de Drentse hoofdstad via knusse dorpjes als Loon en Taarlo, richting Zeegse. Hier rijden we via een (ongeplande) zandweg, een mooi natuurgebied in waar we bij het fraai gelegen restaurant De Drentsche Aa even pauzen voor een kleine tussenstop. Als de glazen leeg zijn, rijden we door naar het iets verderop gelegen molenmuseum De Wachter, waar we niet alleen een mooie molen bezichtigen, maar ook uitleg krijgen over de productie van lijnzaadolie en brood. Dan richten we onze blik op het noorden en rijden we door naar Groningen voor een bezoekje aan de Martinitoren. Maar niet zonder korte vliegtuigspot-pauze bij Airport Eelde. Weer eens wat anders dan de welbekende motorgeluiden. Kleine kanttekening voor wie de route graag op zaterdag wil rijden. In het centrum van Groningen wordt op die dag markt gehouden, dus dan is het vrij druk rond de toren. Gelukkig is er meer te zien. Zo zijn er ook prachtige grachten met fraaie panden. Eenmaal uitgekeken in de noordelijke stad, is het tijd voor de schelpengrot. De plek waar een dievegge genaamd Geeske tientallen jaren gevangen werd gehouden om alle muren van de schatkamer met schelpen te bekleden. Dus hebben we de MT-09 en MT-09SP bij de poort geparkeerd om te voet verder te gaan, door natuurgebied Nienoord, richting Landgoed Nienoord. Het landgoed huisvest het nationaal rijtuigenmuseum, met daarbij een prachtige museumtuin. En precies daar moeten we zijn, want in de tuin staat de Schelpengrot van Nienoord, ook wel de schatkamer van Nienoord genoemd. Hoewel het een prachtig geheel is, voelen we de hete adem van Geeske in de nek. Snel door naar het Leekstermeer dus, waar Geeske volgens de verhalen voor het laatst levend gezien is. Weer tot rust gekomen, rijden we via het Norg, richting Assen gereden om alle spanning van ons al te laten glijden met een welverdiend ijsje.

Bij het landgoed Nienoord staat de schelpengrot, die ooit dienst deed als schatkamer van het landgoed. Het pand was daarom gevuld met kisten vol goud, zilver sieraden en juwelen. Dit sprak natuurlijk tot de verbeelding van iedereen, waaronder Geeske, die als kindermeisje op het landgoed werkte. Toen op zekere dag de kasteelheer en zijn vrouw op reis waren, riep het Geeske de dochter van haar werkgevers bij zich. Ze wist haar te verleiden om de sleutel van de schatkamer uit de kamer van haar vader te halen en mee te gaan naar het met rijkdommen gevulde vertrek. Eenmaal binnen raakte het kindermeisje niet uitgekeken op al het moois. Ze danste in het rond tussen het waardevolle goed en droeg het ene na het andere sieraad. De dochter van de kasteelheer kreeg er alleen al snel genoeg van, en liep weg. Voor de zekerheid deed ze ook de deur op slot. Toen ze weer aan het spelen was, vergat ze het kindermeisje helemaal. Bij thuiskomst van haar ouders moest ze natuurlijk vertellen waar Geeske gebleven was. Kwaad liep de kasteelheer naar de schatkamer, waar hij het kindermeisje huilend aantrof. Uit straf voor haar pronkzucht moest ze in de schatkamer gevangenzitten totdat alle muren bedekt waren met schelpen. Alle goud en juwelen werden daarom vervangen door kisten vol schelpen en Geeske kreeg door een luik eten en kaarsen aangereikt. Tientallen jaren werkte het kindermeisje aan de schelpenmuren. Toen ze eindelijk klaar was, en de inmiddels tot schelpengrot verworden ruimte mocht verlaten. Zij liep blij buitenlucht in! Toen ze zich in het water wilde wassen, schrok ze echter zo van haar flink verouderde gezicht dat ze plots in elkaar zakte om nooit meer wakker te worden. Het enige dat nu nog aan haar herinnert zijn de prachtige muren.

Lees meer over

Yamaha MT-09

Gerelateerde artikelen

Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Alpenmasters 2023 – Finale

Alpenmasters 2023 – Finale

14 september, 2023

De duels van de voorronden zijn verreden, acht motoren hebben zich gekwalificeerd voor de finale van de ...
Lezerstest Yamaha Tracer 9 GT+

Lezerstest Yamaha Tracer 9 GT+

14 september, 2023

Je hebt altijd baas boven baas en in Yamaha’s Tracer 9-stal is die opperrol sinds dit jaar weggelegd voor de GT+. ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-