+ Plus

Toertip Midden-Rijn

Louis Davids wist het meer dan honderd jaar geleden al, niets zo fijn fijn fijn, als een reisje langs de Rijn Rijn Rijn. Met name de Midden-Rijn, dat niet voor niets ook bekend staat als de Romantische Rijn, is daarbij echt een toeristisch pareltje met zijn hellingen, wijngaarden, burchten en authentieke dorpjes. Benieuwd naar de mooiste straten door het krappe Rijndal, Rheingaugebergte, Hunsrück, Lahntal en de Taunus? Zoek niet verder!

Tour 1: Rijn-Lahn
Lengte rit: 168 km
Rijtijd: met een gemoedelijk tempo zo’n drie uur

1 Rijn tussen Eltville en Bingen
In het algemeen stroomt de Rijn van zuid naar noord, hier maakt de rivier echter een kleine oost-west buiging met op het zuiden liggende hellingen, die tot de beste wijngronden van Duitsland behoren. Rüdesheim is één van de bekendste wijndorpen van onze oosterburen, een echte toeristische magneet.

2 Rijn tussen Lorch en Braubach
Rijden in een werelds landschap: in 2002 riep UNESCO de bovenste Midden-Rijn tussen Bingen en Koblenz uit tot werelderfgoed. Wie indachtig het werelderfgoed deze regio rustig op zich in laat werken, weet waarom dat zo is.

3 Lahndal
Het Lahndal geldt als een van de meest romantische rivierdalen van Duitsland. Het beste kun je doen wat de rivier doet: op ontspannen wijze door het groene landschap meanderen. Burchten, kastelen en droomachtige rivierlandschappen flankeren de weg.

4 Limburg an der Lahn
Voor een bezoekje aan Limburg moet je even van de route afwijken, maar die moeite wordt beloond. De Dom is een van de mooiste voorbeelden uit de Laat Romantiek en in de kleine steegjes vind je klassieke vakwerkarchitectuur in zijn meest pure vorm.

5 Aardal naar Taunus
Het onbekende Aardal vormt de perfecte doorsteek richting de zuidelijker gelegen Taunus. Dorpen laten zich steeds minder zien, de weg slingert zich daarentegen steeds bochtiger de Taunus in. Onderweg passeer je onder meer Burg Hohenstein, een van de meest indrukwekkende ruïnes van de Taunus.

________________________________________

Tour 2: Rijn-Taunus
Lengte rit: 230 km
Rijtijd: met een gemoedelijk tempo zo’n drie uur

1 Hunsrück
Een ritje langs de Rijn zonder veerpontje? Natuurlijk niet! De sprong over de rivier van Rüdesheim naar Bingen opent de deur tot het oostelijke deel van de Hunsrück, dat is gelardeerd met prachtige pistes vol bochten.

2 Bacharach
Bacharach bereik je na een heerlijke afdaling het prachtige Rijndal in, waarbij je onder meer het prachtige kasteel Stahleck passeert. Ook de authentieke vakwerkhuizen in de binnenstad zijn het aanzien meer dan waard, en dan vooral het bekende Alte Haus uit 1389, dat vandaag de dag nog als wijnhuis annex restaurant dienst doet.

3 Wisperdal
Groter is niet per definitie beter: als zijrivier van de Rijn ontpopt de Wisper zich als een heerlijke kronkelende afgeleide met de afwisselende dallandschappen van een klein riviertje. Verschillende ruïnes versterken het romantische beeld van de regio met prachtige slingerende wegen.

4 Idstein
Ook in Idstein is het vakwerk troef in de oude binnenstad, waarbij het Schiefe Haus, zoals de naam al doet vermoeden, een nogal hellende curiositeit is. Als bonus is er dan ook nog een machtige burcht uit de dertiende eeuw en een imposante toegangspoort.

5 Großer Feldberg en Hochtaunus
Met 879 meter is de Große Feldberg de meester van de Taunus, in zijn directe omgeving vind je dan ook talrijke slingerende pistes. Wie het nog hogerop wil zoeken, beklimt de veertig meter hoge uitzichttoren en geniet niet alleen van het uitzicht over de aanpalende middelgebergten van Vogelsberg en Rhön, maar ook op de buurman kleine Feldberg, die 825 meter meet.
________________________________________

DOWNLOAD DE ROUTES: beide routes zijn voor iedereen weer in verschillende formaten gratis te downloaden van onze website www.motoplus.nl/toeren. Ga je deze route (wanneer het weer kan uiteraard) zelf rijden, deel dan je foto’s en/of ervaringen met ons via mail@motoplus.nl (o.v.v. Moto+Foto). Wie levert het je nog het enige echte MotoPlus T-shirt op!

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kove 450 Rally

Eerste Test Kove 450 Rally

18 juli, 2024

Anderhalf jaar geleden debuteerde het Chinese Kove uit het niets uitstekend in de Dakar Rally. De tweede rally ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-