+ Plus

Tips & Tricks

KLEIN HEBBEDINGETJE
De Sigma Sport MC 1812 Moto is een waterdichte motor-boordcomputer met kabelverbinding, die de snelheid tot een maximale 399,8 km/uur weergeeft. Daarnaast kun je onder andere checken hoe snel je vanuit stilstand een bepaalde snelheid bereikt en de gemiddelde remweg uitrekenen. Dit handige hebbedingetje kost € 59,95.

Info: www.sigmasport.com

GETEST: CARDO SH-01 DUO-HEADSET
ZEG HET OP Z’N JAPANS
De standaard Cardo-headset heeft zich in onze praktijktesten al lang bewezen. Inmiddels is er Bluetooth-kit met een gescheiden bedienings- en accu-unit speciaal voor Shoei helmen. De bijzonder netjes in een koffertje verpakte partnerset is al voorgeprogrammeerd en hoeft voor het eerste gebruik dus niet op elkaar te worden afgestemd (‘Pre-Paired’) en voor het inbouwen in de helm hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben. Naast de mogelijkheid om met elkaar te praten, zijn de units makkelijk te koppelen aan gangbare smartphones en kan er worden gebeld of naar muziek worden geluisterd in overtuigende stereokwaliteit. Een FM-radio is al in het systeem geïntegreerd. Ook kunnen er tot negen Cardo-gebruikers binnen een straal van 1,5 kilometer met elkaar communiceren. De Cardo SHO-1 duoset is er voor € 569,95.

Info: www.splashdesign.com
MOTOPLUS-OORDEEL: GOED

JA ZUSTER, NEE ZUSTER
TINTELENDE VINGERS

Wie kent het niet: na een rit beginnen de vingertoppen te tintelen en ook de rest van de handen voelt wat doof aan. Hoe kan dat?
Geen reden tot paniek. Het voelt inderdaad niet heel prettig, maar het kan ook geen kwaad. De door het stuur doorgegeven vibraties van het motorblok zijn de boosdoeners. Met name bij lange snelwegritten ontstaat zonder positieverandering een continue druk zonder op de polsen. Afhankelijk van de hoek waaronder de polsen staan en de spanning in de onderarmspieren kan er een compressie ontstaan van de nervus medianus (middelste polszenuw). Een zogeheten Carpaletunnelsyndroom met doof gevoel aan de eerste drie vingers kan dan het gevolg zijn. Om dat te voorkomen, is naast een comfortabele zitpositie het losjes uitschudden van de handen de beste therapie. Daarnaast is het belangrijk te letten op goed passende handschoenen zonder drukkende naden. Te krappe handschoenen verminderen de doorbloeding van met name de duim en de handpalm. Wie kiest voor een mooie secundaire weg in plaats van de snelweg, heeft dit vervelende verschijnsel al voor een groot deel opgelost. Door het vele remmen, koppelen en gas geven worden de handen namelijk afwisselend belast en ontlast. En dan beginnen de vingers gegarandeerd minder snel te tintelen.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Honda XL750 Transalp

Eerste Test Honda XL750 Transalp

reactie(s) - 16 maart, 2023

Zeg Honda Transalp en motorrijders denken direct aan een betrouwbare allrounder die van alle markten thuis is. Toch ...
Eerste Test Kawasaki Ninja 650

Eerste Test Kawasaki Ninja 650

reactie(s) - 16 maart, 2023

De Ninja 650 bekleedt als instap sporttoermotor een unieke positie in de motorwereld. De voor 2023 nieuwe ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-