+ Plus

Roadbook-tour Zwanentocht

Zwanentocht? We gaan vandaag dus veelvuldig deze prachtige, elegante, witte vogels zien. Nou, in zekere zin wel, maar waarschijnlijk niet op de manier zoals verwacht. Veel oude cafés in Noord-Brabant zijn namelijk vernoemd naar deze watervogel, en enkele daarvan gaan wij vandaag met een bezoekje vereren. Tijd voor een heuse thema-toer!

En die thema-toer rond lichtstad Eindhoven begint bij bij een café-restaurant in Son, genaamd – jawel! – De Zwaan. Waarom zoveel horecazaken in het Brabantse naar de witte watervogel zijn vernoemd , is niet helemaal duidelijk. Misschien verwijst het naar de lange nek van het dier, waar bier makkelijk naar binnen zou glijden. Zou zomaar kunnen. Mocht je onderweg trouwens een rode vlag met een witte zwaan tegenkomen, dan verwijst dit weliswaar ook naar een etablissement waar je wordt verwend, alleen dan niet op gastronomisch vlak. In de tijd van Jeroen Bosch verwees dat namelijk naar een bordeel. Dit even puur ter kennisgeving!

 

Na het verlaten van Son gaat het al na een aantal kilometers door het groene Brabantse land naar het dorpje Liempde. Op het pleintje staat een beeldje van Nillis de Klompenmaker, hetgeen verwijst naar de vele klompenmakerijen in de omgeving.
In Oirschot stoppen we bij het eerste MotoPlusPunt van de route, niet geheel verwonderlijk café De Zwaan geheten. Deze ‘auberge’ stamt al uit 1623 en is bekend in de wijde omgeving. Met uitzicht op de markt en de prachtige Sint Petrus basiliek is het goed toeven.

 

De route loopt op diverse plaatsen over wegen met kasseien. Deze wegen hebben aan beide zijden van de kinderkopjes vaak wel een strook klinkers, waardoor ze ook bij regen nog wel veilig te berijden zijn. Twee keer steken we tijdens de route de grens met België over, waarbij je de tweede keer langs de Abdij van Postel komt, waar een aantal Norbertijnen woont. Bezoekers kunnen er kaas en andere lekkernijen van de monniken kopen en bij de ingang zijn er allerlei versnaperingen te koop. En wie wil, kan er ook een rondleiding door de abdij maken.
Om bij het tweede MotoPlusPunt te komen moeten we even heen en weer in Heeze. Naast de toegang naar het kasteel Heeze vind je ‘Tapperij De Zwaan’. Het kasteel bestaat uit een middeleeuws slot Eymerick en een kasteel uit 1665. Beide bouwwerken hebben een eigen binnenplaats en hoewel het kasteel bewoond is, kun je het wel degelijk bezoeken. Even ten noorden van Helmond komt de route langs een ander kasteel, Kasteel Croy. Hierin zitten nu een aantal bedrijven gevestigd en op het complex wordt onder meer Croy bier gebrouwen. De opbrengsten van de verkoop komen deels ten goede aan een fonds dat bejaarden en kansarmen steunt. De dagteller staat inmiddels op 150 kilometer, via Lieshout rijden we daarom terug naar het eind annex begin van de route, De Zwaan in Son.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Ducati Panigale V4R

Eerste Test Ducati Panigale V4R

7 december, 2023

Al sinds het begin der tijden hebben Ducati’s een zeker aura om zich heen hangen. Ze bundelen emotie, design en ...
Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

7 december, 2023

De beste elementen van Suzuki’s GSX-S1000GT en V-Strom 1050? Dan krijg je de nieuwe GSX-S1000GX, de ‘Supreme Sport ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-