Nieuws

Roadbook-tour Kanalen van het noorden

Nederland waterland! Maar denk je aan water, dan zijn Groningen en Drenthe niet de eerste provincies die boven komen drijven (om maar even BIJ het thema te blijven). Toch bevinden zich daar talrijke kanalen, waar deze route veelal langs vOert. Dus op naar het hoge noorden!

De in het intro genoemde kanalen zijn veelal rond 1900 aangelegd voor ontwatering van het Drents Plateau en de veengebieden in Zuidoost-Groningen, maar tegenwoordig kan ook water worden aangevoerd vanuit het IJsselmeer naar de veenkoloniën. Daarnaast deden ze ook dienst voor de scheepvaart, die op diverse plekken dan wel door sluizen moest. Beroepsvaart is er op dit moment nauwelijks nog, maar voor de pleziervaart zijn de kleine kanaaltjes best aantrekkelijk. Toch is het geen gebied waar je heel veel toeristen aan zult treffen, en daardoor bij uitstek geschikt om met de motor te ontdekken.

Niet lang na de start in Emmen rij je door Ter Apel, dat tegenwoordig vooral bekend is van het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Verscholen tussen het groen vind je daar echter ook Museum Klooster Ter Apel bevindt, een oase van rust.
Een volgende parel die zeker een bezoek waard is, is Bourtange. Dit vestingdorp is gesticht aan het einde van de 16e eeuw en in de jaren 70 en 80 van deze eeuw werd het grotendeel herbouwd. Daardoor waan je je hier vele jaren terug in de tijd. Dit uit zich ook in details zoals de verharding van keien en het houten paard dat op de markt staat. Op dit martelwerktuig werden veroordeelden gebonden met gewichten aan hun voeten. Gelukkig is het zadel van een motor een stuk comfortabeler.
Voor de auto is het centrum niet toegankelijk, maar met de motor kun je helemaal tot het oude hart van het dorp komen. Daar bevindt zich ook het eerste MotoPlusPunt: Eetcafé ’t Oal Kroegie.

Bij het dorp Veelerveen staat een klein monumentje ter nagedachtenis aan Boelo Luitjen Tijdens. Hij was lid van de Tweede Kamer en zette zich in voor de bescherming van de Groninger landbouw. Daarvoor pleitte hij voor de aanleg van het kanaal van Nieuweschans naar Veelerveen, dat later zijn naam heeft gekregen.

Wat echt opvalt is dat veel boerderijen enorm groot zijn en vooral een prachtig voorhuis hebben. Dit type boerderij wordt een Oldamster boerderij genoemd. Opmerkelijk detail zijn de kleine raampjes op de ‘eerste verdieping’. Hierachter bevindt zich de korenzolder, toch wekken de raampjes de indruk van een extra woonverdieping, waardoor het een echt herenhuis lijkt. De gordijntjes achter deze raampjes zijn vaak nep en met verf op de ruiten geschilderd.
Ten noorden van de A7 ligt Bad Nieuwerschans. Dit is de meest oostelijke plaats van Nederland. De toevoeging Bad kreeg het dorp in het begin van deze eeuw, nadat er zout, mineraalrijk bronwater was ontdekt in de bodem.

Het tweede MotoPlusPunt bevindt zich in een oude school bij een sluis in het kanaal Blauwe Passage, dat de verbinding vormt tussen het Nieuwe Kanaal en het Oldamtmeer. In dit meer ligt de Blauwe Stad. Om de leefbaarheid van het gebied te vergroten is in 2004 gestart met de ontwikkeling met woningen en het nieuwe meer. Er is ruimte voor luxe woningen maar ook voor projectbouw in een groene en waterrijke omgeving.

Vooral op het platteland zijn veel Groningse vlaggen te zien. Het witte kruis in dit dundoek is een verwijzing naar de Scandinavische vlaggen, vanwege de handelsrelatie met deze landen. Het groene kruis staat symbool voor de centrale positie van de stad Groningen. De rode en blauwe vlakken verwijzen naar de Ommelanden: de gebieden rond de stad. De route eindigt weer in Drenthe, en wel in Assen. Uiteraard rij je dan nog even langs het TT circuit, voor je eindigt bij het aan de A28 gelegen Van der Valk hotel.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Ducati Panigale V4R

Eerste Test Ducati Panigale V4R

7 december, 2023

Al sinds het begin der tijden hebben Ducati’s een zeker aura om zich heen hangen. Ze bundelen emotie, design en ...
Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

7 december, 2023

De beste elementen van Suzuki’s GSX-S1000GT en V-Strom 1050? Dan krijg je de nieuwe GSX-S1000GX, de ‘Supreme Sport ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-