+ Plus

Producttest 9 sporthandschoenen

Herinnert u zich deze nog? Wanneer aangevallen activeerde het ruimteschip Enterprise uit de serie Star Trek zijn magnetische ‘deflector shield’ dat beschermde tegen inslagen van buitenaf. Zijn de soms bijna futuristisch ogende protectoren, onder meer van titanium, van onze negen testhandschoenen net zo efficiënt?

Toevallig wel eens professionele coureurs onderling horen praten? Indien ja, dan kan het zijn dat je tijdens het gesprek de medische term ‘scaphoid fractuur’ ter ore is gekomen. Geen idee wat dat precies is? Maakt niet uit, want ook de wat meer gangbare term ‘handwortelbeen breuk’ zal je niet heel veel zeggen, tenzij je een arts of, wanneer je wat meer pech hebt, een bewuste schaphoid patiënt bent. En mocht je ooit een handwortelbeen breuk hebben gehad, dan weet je als geen ander, dat kan een langdurige bedoening worden. In de regel wordt het polsgewricht, inclusief duimgewricht en onderarm dan enkele weken in het gips gezet of middels een brace gefixeerd. Racen kun je tijdens die periode vergeten, net als nagenoeg elke andere sport en/of activiteit. Heel vervelend, dat wil je dus liever niet.
En dit is slechts één ding, de lijst aan mogelijke hand- en polsblessures als gevolg van een val is ellenlang. Middenhandsbeenbreuken komen veel voor, net als gebroken vingers. En die laatste kunnen echt tot problemen leiden, wanneer de breuk niet netjes heelt kan dit bijvoorbeeld in problemen met de fijne motoriek resulteren. Daarnaast kunnen beschadigde zenuwen en pezen leiden tot problemen met betrekking tot gevoel en bewegingsvrijheid. En dan ligt natuurlijk ook nog altijd infectiegevaar op de loer, zelfs bij op het oog onschuldige schaafwonden. U merkt het al: alleen al de gedachte aan eventuele gevolgen van een valpartij, doen het gemoed weinig goed. Daar is op zich echter helemaal niets mis mee, want dan is er in ieder geval het besef dat een goede bescherming van de handen domweg noodzaak is. In dit specifieke geval middels leren sporthandschoenen, want daar draait het in deze test om.

Natuurlijk hebben coureurs het doorgaans niet over mogelijke kwetsuren, de snelste rondetijd is veel belangrijker. Maar ook daarin speelt de handschoen een cruciale rol. Bij een sportieve rijstijl vereisen het vele koppelen, remmen en gas geven een optimale bewegingsvrijheid van zowel pols als alle vingers. En de ervaring leert dat stijve, slechts passende handschoenen simpelweg in slechtere rondetijden resulteren. Professionele coureurs en sportieve rijders kijken daarom niet alleen of de handschoen als een beschermend schild over de hand ligt, maar ook of deze zich soepel als een tweede huid rond de hand vormt. Een goede pasvorm en hoog draagcomfort dragen op deze wijze ook bij aan de actieve veiligheid, ofwel het voorkomen van een valpartij. Een bijkomstigheid die je zeker niet moet onderschatten.
In totaal melden zich negen kandidaten op de startgrid, waarbij we enkel eisen hebben gesteld aan het type handschoen, een maximum prijs hebben we niet gesteld. Daarbij mag iedere fabrikant voor zichzelf bepalen of het door hun ingezonden model voldoet aan onze eis dat het een leren sporthandschoen moet zijn, geschikt voor hobbyracers en reguliere sportieve lieden. Qua prijs lopen de kandidaten dus behoorlijk uiteen, variërend van bedragen onder de € 110,00 tot een flinke € 359,95. Heugelijk feit: er is geen echte verliezer. Ondanks dat sommige handschoenen weliswaar qua prijs prima in het plaatje ‘hobby racer/sportieve rijders’ passen, maar zich in de praktijk tot wat onevenwichtig ontpoppen.
Onder de streep zijn de resultaten echter heel behoorlijk. En dat is goed nieuws, een vijfde van alle verwondingen als gevolg van een val met de motor, komt namelijk nog altijd op het conto van de hand. Ons meest belangrijke contactorgaan, dat alleen al daarom de beste bescherming verdient!

Gerelateerde artikelen

Compacttest Aprilia RS125 GP Replica

Compacttest Aprilia RS125 GP Replica

reactie(s) - 2 februari, 2023

Oeh, een Aprilia RS125 GP Replica in een test. Alleen al van die naam gaat het hart van de menig adolescent véél ...
TopTest Moto Guzzi V100 Mandello

TopTest Moto Guzzi V100 Mandello

reactie(s) - 2 februari, 2023

Moto Guzzi ziet de nieuwe V100 Mandello als de bekroning op de eerste 100 jaar van het roemruchte merk. Is de ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-