+ Plus

Producttest 8 zomerhandschoenen

Om met de deur in huis te vallen: in het geval van een val, val je altijd op je handen. Ook in de zomer, zelfs op een snel ritje naar de ijssalon. Ook korte, goed geventileerde zomerhandschoenen moeten dus de best mogelijke bescherming bieden. We hebben acht modellen getest.

Ter informatie: ja, dat ijsbolletje hebben we natuurlijk nog wel opgegeten. Het was er eentje van de klassieke soort: aardbeienijs. Altijd een aanrader, een flinke ijscoupe tijdens een zomers tochtje op de motor. Maar nu naar het eigenlijke onderwerp van deze test. Wat hebben we deze keer in c.q. om handen? Handschoenen met korte schacht, van leer of een leer-/textielcombinatie, met sportieve looks, geschikt voor warm zomerweer en natuurlijk sowieso veilig en gecertificeerd. Kortom: luchtige zomerhandschoenen. Daar zien we er heel veel van in motorzaken en webwinkels, maar we wilden van acht fabrikanten hun beste model hebben. Daarom zijn de meeste ingezonden modellen volledig van leer of van een degelijke leer-/textielcombinatie. We gaven vooraf ook duidelijk aan dat we niet alleen pasvorm en comfort zouden testen, maar ook de veiligheid nauwkeurig onder de loep zouden nemen. Ook gaven we voor deze test bewust geen prijsklasse op, waardoor we hier handschoenen hebben tussen de 70 en 140 euro. De prijsverschillen en onderlinge resultaten laten meteen zien dat duurder per definitie beter is, ondanks dat de testwinnaar ook de duurste uit de selectie is.
Om een optimaal totaalpakket te maken, ontkomen de fabrikanten niet aan compromissen. Natuurlijk worden je handen in dun en royaal geperforeerd leer of zeer grofmazig textiel het beste geventileerd, maar we willen wel handschoenen die bij een valpartij niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Onmisbaar hierbij zijn stevige protectoren, zinvol geplaatste sliders en dubbele materiaallagen, liefst van leer op de meest kwetsbare plekken. Meer protectie is veiliger, maar zal veelal ten koste gaan van het ultieme draagcomfort; daar ligt een uitdaging voor de fabrikanten.

We hebben in deze test het zwaartepunt daarom gelegd op veiligheid. Met maximaal 35 punten zijn op dit criterium de meeste punten te behalen. Een kritisch punt is de bescherming van de zijkant van de handen, reden waarom veel fabrikanten deze zone uitgebreid verstevigen. Om dat goed te illustreren, hebben we in de kolommen per handschoentype een detailfoto van de zijkant toegevoegd. Maar hoe functioneert deze deels zeer indrukwekkend ogende protectie in de praktijk? Dat hebben we deze keer getest met een speciale proefopstelling met een schuurschijf en kolomboormachine (zie kader ‘Zo testen we’). Waar sommige fabrikanten hier de klassieke en tot een bepaalde belastinggrens behoorlijk schuurvaste dubbele leerlaag gebruiken, zetten andere er extra bescherming op. Held, Modeka, Stadler en Vanucci voorzien hun handschoenen van ‘Super-Fabric’. Dit mengsel van polyester en epoxyhars, opgebracht in een puntachtige structuur, is zeer schuur-, snij- en hittebestendig en bovendien aangenaam flexibel. Door een polstering aan de binnenzijde wordt de energie hier goed geabsorbeerd en je huid krijgt in het beste geval geen enkele hitte of wegcontact te verduren.
Ook de knokkels zijn bij alle testhandschoenen goed beschermd, wat ook blijkt uit de certificering met de afkorting ‘KP’ op het etiket. Concreet betekent dit dat voor de goedkeuring als motorhandschoen bepaalde vastgestelde klapdempingswaarden niet overschreden worden. Dit keurmerk is weliswaar niet verplicht en ook geen 100 procent veiligheidsgarantie, maar toch een duidelijke aanbeveling. Dat is ook de mening van Prof. Dr. Max Haerle, medisch directeur van het centrum voor hand- en plastische chirurgie van de orthopedische kliniek Markgröningen. De man weet alles over handen, handletsel, handaandoeningen en dergelijke. Hij onderwierp de handschoenen aan een kritische blik en gaf waardevolle tips voor de beoordeling, de ergonomie, evenals de kwaliteit. Hoewel de meteorologische zomer nog enkele dagen op zich laat wachten, is het natuurlijk nooit te vroeg voor een paar bolletjes ijs – en de aanschaf van een paar nieuwe, goede zomerhandschoenen!

Geteste hanschoenen:

Stadler Vent           € 139,00
Held Kakuda         € 89,95
Modeka Sonora     € 69,90
Alpinestars SP X Air Carbon v2   € 114,95
Büse Airway       € 89,95
Vanucci Short Racing IV € 99,99
IXS Talura 3.0         € 69,95
Rukka Rytmi 2.0      € 109,00

ZO TESTEN WE
Zoals altijd vervullen handschoenen in het ideale geval meerdere taken: ze beschermen, houden je handen zweetvrij en warm dan wel koel, belemmeren je niet in je bewegingsvrijheid, geven een goed gevoel met je stuur en dat liefst gedurende meerdere jaren. De testprocedure moet dus ook veelzijdig zijn. Na de eerste beoordeling van het uiterlijk en pasgevoel gaan we de weg op, onder andere met hoge snelheid op de snelweg, om de ventilatie goed te kunnen voelen. Draagcomfort, ergonomie en grijpgevoel zijn andere criteria die dan aan het licht komen. Daarmee zijn de factoren afgevinkt die de actieve veiligheid bepalen (dus het gevoel, het comfort en daarmee ook de beïnvloeding van de concentratie). Dan volgt de beoordeling van de passieve veiligheid: protectoren, verstevigingen en de polszekering. Tot slot een nieuw testonderdeel: de doorschuurtest met behulp van een kolomboormachine in onze werkplaats. Met korrel 120 en een gedefinieerde fixering op een flexibele kunsthand ‘glijden’ de zijkanten van de handschoenen vijf seconden over de schuurschijf. Dat maakt weliswaar geen keiharde uitspraken over een concrete valpartij mogelijk, maar geeft wel een duidelijke indicatie van hoe de materialen op deze risicoplek zich houden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.