+ Plus

Producttest 7 koffersystemen

Een hoop bagage weg kunnen pakken, het lot van vele toermotoren, zoals het lijdend voorwerp van vandaag: de R1250GS. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele, uiteenlopende bagagesystemen beschikbaar van evenzovele fabrikanten. Welke set past het best en is het meest praktisch? Wij zoeken het uit!

Het hoeft helemaal geen dikke adventure met semi-noppenbanden te zijn, een reguliere allroad/crossover à la Tiger 900, 790 Adventure en Yamaha Super Ténéré leent zich ook uitstekend voor het grote avontuur. Zelfs als deze deels naast het asfalt plaatsvindt. Daarvan is de ‘gewone’ BMW R1250GS natuurlijk eveneens een lichtend voorbeeld. Veelzijdige motoren kortom, waarop je probleemloos een dag in het zadel kunt zitten om lekker kilometers te vreten. Het liefst meerdere dagen, dat vraagt dan wel om een bagageoplossing die net zo veelzijdig is als de motor zelf.
Tafel, stoel, trapje, de gemiddelde motorkoffer wordt nogal eens onderworpen aan oneigenlijk gebruik. Hoewel niet voor dergelijke doeleinden ontworpen, betekent dit wel dat ze meer moeten kunnen dan enkel wat bagage wegslikken. Het steekwoord daarbij is kracht, de koffers krijgen op een gemiddeld ritje immers nogal wat voor de kiezen. Kracht van binnenuit, van buitenaf, winddruk, waterdruk, pure mechanische kracht, ze moeten het allemaal, ongeacht of ze nu van kunststof of aluminium zijn gemaakt, maar zien te weerstaan.
Naast de bescherming tegen wind, water, stof, omvallen en wat nog meer, moeten ze ook nog andere deugden aan de dag leggen. Zoals zoveel mogelijk opbergruimte bieden, om maar eens een open deur in te trappen. Daarbij liever niet te breed bouwen, en met vol beladen zij- en topkoffer(s) mag het zwaartepunten ook niet te hoog liggen. Daarmee zijn we dan meteen bij het thema gewicht en, daarmee samenhangend, de maximale belading aanbeland. Wat heb je aan koffers waar je qua volume zo’n beetje de complete huisraad in kwijt kunt, terwijl de maximale belading vijf kilo bedraagt. Of andersom: er mag vijftien kilo in de koffer, maar het volume volstaat net voor drie onderbroeken?

En dan is er nog een cijfertje dat voor hobby-avonturiers niet geheel onbelangrijk is: hoeveel bedraagt de maximum snelheid met gemonteerde koffers? Dat lijkt niet zo’n issue op het eerste oog, maar de verschillen op dat vlak zijn behoorlijk groot. Met de gemonteerde Vario-set uit eigen huis vertrouwt BMW zijn GS een aanzienlijk tempo van 180 km/uur toe. Andere fabrikanten zijn in dat opzicht een heel stuk meer behoudend en schrijven een maximum snelheid van 130 of zelfs 120 km/uur voor. In het gunstige geval betreft het hier vooral een veiligheidsmarge, vervelender wordt het wanneer de motor boven dit tempo een soort van eigen leven gaat leiden. Gelukkig is de R1250GS door de bank genomen niet heel erg onder de indruk van de gemonteerde sets. Storend pendelen of andere beperkingen van de rijeigenschappen zijn ‘m volledig vreemd. Desondanks is het raadzaam om in volledig beladen toestand enkele tips in acht te nemen (zie kader ‘Tips voor rijden met bagage’).

Komen we nog even terug op het thema breedte. Door de uitstekende cilinderkoppen bouwt een boxer van zichzelf met 75 centimeter al vrij breed, toch is het breedste punt van de motor het stuur met 95 centimeter. Niet geheel toevallig is dat ook exact de breedte van de BMW Vario-koffers wanneer je het volledige pakvolume benut. De inhoud van de koffers is dankzij een praktische handgreep binnenin, namelijk variabel. De koffers kunnen rond de vijf centimeter in/uit worden geschoven, wat neerkomt op rond de negen liter. De totale breedte in de kleinste variant bedraagt overigens 84 centimeter.
Andere testkandidaten hechten klaarblijkelijk wat minder waarde aan de slanke lijn. Met een spanwijdte van 114 centimeter presenteren de koffers van Shad zich daarbij als het minst terughoudend. Als pleister op de wonde bieden ze daarvoor met 138 liter wel weer de meeste opbergruimte, én zijn ze met een prijs € 901,00 euro inclusief dragers veruit de goedkoopste van de test. Nog wat verder daarop inhakend, de vermelde totaalprijs bij de kaders van de verschillende systemen betreft de prijs zoals door ons getest. Daarbij hebben we ons beperkt tot enkel de meest strikt noodzakelijke vereisten om de koffers te kunnen monteren, ofwel de montagehouders en koffers zelfs. Eventuele monokey-systemen, alternatieve dragers/houders of extra’s als binnentassen etc. zijn daarbij buiten beschouwing gelaten. Er zijn namelijk zoveel configuratiemogelijkheden dat ieder dat voor zichzelf maar moet bepalen. Enkel in de prijs van de BMW Vario-set zijn drie sloten (à 45 euro meegenomen) inbegrepen.
Heel persoonlijk is ook natuurlijk het uiterlijk. Ondanks dat we persoonlijk de vierkante aluminium koffers het mooist vinden passen bij het hele GS-concept, blijft dat een kwestie van persoonlijke smaak, wordt dus ook niet in de beoordeling meegenomen. Net als het feit of de koffers van aluminium of kunststof zijn gemaakt. Aluminium heeft de naam beter te zijn dan kunststof, maar dat is niet per se het geval (zie kader ‘Materiaalkeuze’). De softe koffersystemen hebben we volledig buiten beschouwing gelaten. Die bieden bij een eventuele val namelijk helemaal geen bescherming en zijn, ook qua prijs, totaal niet te vergelijken met de hier geteste systemen. Tot zover de officiële plichtplegingen. Op weg dan maar!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.