+ Plus

Producttest 17 sets onderkleding

Juist in zeer zonnig weer kun je onaangenaam nat worden. Op de motor heb je immers altijd een stevig pak met allerlei beschermende lagen en protectoren om je heen, hoe warm het ook is. Om je dan toch nog behaaglijk te voelen, is de juiste onderlaag essentieel. En daarin is tegenwoordig gelukkig veel keuze.

Motorrijders zijn een apart volkje, of niet dan. Het grootste deel van de tijd zitten we in een stormwind, bakkend in de zon of kletsnat van de regen, en we stappen niet af voordat er echt iets oververhit of onderkoeld raakt. De reis zelf is ons doel – reden genoeg om die reis zo aangenaam mogelijk te maken. En dus hijsen we ons van top tot teen in lang ondergoed, dat een optimale scheidingslaag vormt tussen onze huid en motorpak. En omdat we niet zoals wintersporters de hele dag in de sneeuw buitelen, of zoals wandelaars de hele dag letterlijk stapvoets rondlopen, hebben we ons eigen specifieke ondergoed. En aangezien steeds meer motorrijders – van toerrijders tot circuitrijders – niet meer zonder zo’n aangename tweede huid willen, is ook het aanbod flink gestegen. Bijna elke motorkledingfabrikant heeft inmiddels behalve textielpakken, leren pakken, handschoenen, laarzen enzovoorts nu ook lang ondergoed in het programma, onder bijvoorbeeld de aanduiding ‘base layer’.

 

Voor onze test hebben we specifiek zomermodellen of allweather-sets onderzocht. En wat wil je in de zomer? Verkoelende kleding en niet in je eigen zweet baden. Gewoon katoenen ondergoed houdt vocht vast en wordt in warme of inspannende omstandigheden – zoals akelig bekend – drijfnat op je huid.
Waarmee we zijn aangekomen bij de kat op de openingsfoto: die houdt zichtbaar ook niet van nattigheid. Opdat wij dat lot ontlopen, hebben we 17 verschillende sets ondergoed uitgeprobeerd tijdens een zeer warme testrit. De resultaten daarvan op de volgende pagina’s…

 

Geteste onderkleding:

Held 3D-Skin Cool            € 114,90
IXS Underwear 365         € 79,90
Rukka Max/Mona           € 99,80
Büse Fuse Megalight 140              € 74,90
Dainese D-Core Dry        € 95,90
Touratech Primero Allroad 2       € 79,80
Modeka Tech Cool          € 95,80
Six2 SuperLight € 102,40
Richa Summer  € 128,-
Alpinestars TechSummer             € 124,90
Dane Sommer   € 99,90
Louis Vanucci RVX Light€ 79,98
Macna Base Layer           € 119,90
Rev’it Airborne € 129,98
Klim Agressor Cool-1.0  € 139,90
Forcefield Tech 2 Base Layer      € 139,90
X-Bionic Moto Energizer 4.0 LT  € 204,-

 

ZO TESTEN WE

Het is nauwelijks nog te tellen hoe vaak we elk van de 17 sets in onze handen en om ons lijf hebben gehad. Maar dat is de enige manier: voelen, aantrekken, vergelijken, rijden, wassen, weer rijden, vergelijken – en aan het eind van de hele rit ontstaat er dan een tabel met cijfers. En een berg vuile was.

Zoals altijd beperken we ons in de beoordeling niet louter tot het meest voor de hand liggende (voor ondergoed als dit de kern-functionaliteit), maar kiezen we een winnaar op grond van het totaalpakket. In de eerste van vier beoordelingscategorieën (‘draagcomfort’) hebben we naar vier aspecten gekeken: het aan- en uittrekken, gevoel op de huid, druk- of schuurplekken en de bewegingsvrijheid. Dat geeft samen maximaal 30 punten. Daarbij telt naast de eerste indruk en de ‘droge pasproef’ natuurlijk vooral het gevoel onder een textielpak tijdens het rijden.

De tweede categorie is ‘pasvorm’. Aangezien elk lichaam anders gevormd is, kijken we hier vooral naar de verhoudingen in onderlinge vergelijking: welke taille is erg krap, hoe is de maatvoering, zit het shirt te los, is de kraag te nauw, enzovoorts. Broek en shirt kunnen hier elk maximaal 10 punten scoren. Spannend wordt het vervolgens in de categorie ‘functionaliteit’: er zijn 15 punten te verdienen voor een optimale klimaatregulering tijdens het rijden, getest bij een zonnige rit met enkele schaduwrijke passages en een buitentemperatuur van 27 graden, in een luchtig textiel-zomerpak. Voor de droogtijd na het wassen zijn maximaal 5 punten te scoren, nog 5 voor het makkelijk aantrekken van je motorpak en nog eens 5 voor het extra aspect ‘compressie’. Een strakke zit verbetert de doorbloeding van spieren en gaat vermoeiing tegen, maar kan ten koste gaan van het comfort.

Onder de kop ‘materiaal’ tenslotte kunnen in totaal 20 punten worden verzameld met goede afwerking en duurzaamheid, het klein opvouwbaar zijn en een geringe kwetsbaarheid (zoals voor gaasvoering of klittenband). Bij deze test werden behalve een wasmachine en twee testrijders ook een weegschaal en de langeduurtest-KTM 790 Duke ingezet.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kove 450 Rally

Eerste Test Kove 450 Rally

18 juli, 2024

Anderhalf jaar geleden debuteerde het Chinese Kove uit het niets uitstekend in de Dakar Rally. De tweede rally ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-