+ Plus

Producttest 10 magneet tanktassen

Of je nou een dag of een lang weekend op pad gaat: met een magneet-tanktas kun je nagenoeg alles dat je nodig hebt meenemen. En dan bedoelen we niet alleen een onderbroek en tandenborstel. De keuze is reuze, maar welke tassen springen er in positieve zin bovenuit? Wij zochten het voor je uit.

Soberheid bevrijdt je van onnodige zaken. Heb je al eens geprobeerd een lang motorweekend met vrienden op pad te gaan en alleen mee te nemen wat in je tanktas past? Best een spannende onderneming. Oke. Als je je puur inzet op overleven, dan heb je echt niet veel nodig. Maar je wil toch ook voorbereid zijn op onvoorziene omstandigheden? Daarom is het zaak goed te passen en meten om alles mee te krijgen. Wat ongeveer even lastig is, is door de bomen het bos blijven zien bij het enorme aanbod aan tanktassen. Wie geen zin heeft een tankring op de motor te monteren of met ingewikkelde sjorbanden te werken, doet er goed aan voor een magneet-tanktas te kiezen. Die zijn snel en eenvoudig op de motor te bevestigen en hebben, voor de zekerheid, alleen aan de voorkant een riem die je binnen een paar tellen om het balhoofd sjort. Klein detail: voor je je helemaal toelegt op een magneet-tanktas moet je er wel honderd procent zeker van zijn dat je tank van plaatstaal is gemaakt. Steeds meer motorfabrikanten maken de brandstoftank van lichtere en goedkopere materialen als kunststof. In zo’n geval zijn de tassen in deze test helaas geen optie. Tenzij er banden worden meegeleverd als alternatieve manier van bevestiging. Daarnaast zijn tanks er in allerlei vormen en maten. Wat in de winkel een perfecte tas lijkt, kan eenmaal op de motor toch een minder goede keuze blijken. In dat opzicht is het dus zeker de moeite waard met de beoogde tas even proef te zitten op je eigen motor vóór je hem koopt.
Leuk feitje: of het nou om de ronde tank van onze wat oudere Suzuki SV650, of het moderne ontwerp van de huidige Triumph Street Triple RS ging, alle kandidaten in deze test hielden stand. Oók op de Duitse snelweg waar we de adviessnelheid van 130 km/uur meer dan eens achter ons lieten. Over het algemeen genomen beging geen enkele tas een grove fout. Sommige innovatieve oplossingen zijn echter in strijd met het basisidee van een tanktas. Naast eenvoudig bereikbare hoofd- en bijvakken, duurzaam materiaal en goede regenbescherming moet er bovenal voldoende ruimte zijn voor je telefoon, portemonnee, multitool, kettingspray en tandenborstel. In het beste geval kan het volume vergroot worden zonder dat dit ten koste gaat van de bewegingsvrijheid en rijdynamiek van de bestuurder. Wat erg gewaardeerd wordt, is het kijkvenster voor een kaart of navigatiesysteem.

DRIE MANIEREN VAN BEVESTIGEN

Magneet-tanktas
Het bevestigen van een magneet-tanktas gebeurt middels magneten die in de tas verwerkt zijn. Deze zorgen ervoor dat de tas zich eenvoudig vastgrijpt aan de motor, mits de tank uit plaatstaal gemaakt is. Steeds meer fabrikanten kiezen er echter voor de tank van andere materialen te maken. In dat geval valt een magneet-tanktas direct af. Gelukkig konden we voor deze test gebruikmaken van de nieuwe Triumph Street Triple RS, die nog wel voorzien is van een metalen tank. De magneet-tassen hebben overigens wel een nadeel: door de sterke mageneten kunnen lelijke krassen veroorzaken, zeker als er wat rommel aan blijft hangen als je de tas bijvoorbeeld bij een stop even op de grond hebt gelegd. Het kan geen kwaad om een doek tussen de tank en de tanktas te gebruiken. Ook de magneetstrip op je bankpas of creditcard kan gevoelig voor de magneten zijn en beschadigd raken.

Riem-tanktas
Het vastsjorren van een tanktas met riemen is een soort universele oplossing. Het materiaal van de tank speelt bij deze bagageoplossing geen rol. Enige voorwaarde is dat er ruimte is om de banden goed en flapper-vrij te zekeren. In de regel gebeurt dit door een lus rond een framebuis of een giek te maken, het andere einde van de riem maak je vast aan de beugel die op de tanktas is aangebracht. Eigenlijk loop je alleen tegen problemen aan als het bevestigingspunt op het frame niet goed bereikbaar is, zoals bij een volledig gekuipte motor.

Ring-tanktas
De ring-tanktas, die doorgaans verkocht wordt onder spannende namen als Tanklock-, Lock-It of Easylock, hebben geen stalen tank of bevestigingspunten voor riemen nodig. In plaats daarvan monteer je een speciale ring rond de vulopening in de tank waar je de tas op vast klikt. De systemen klinken niet alleen duur, dat zijn ze doorgaans ook. Zo kost alleen de ring vaak al 50 euro. Dat is dus exclusief de tanktas. Hier staat tegenover dat de tas heel eenvoudig op de motor bevestigd kan worden en dat er nagenoeg geen kans op krassen bestaat. Nadeel van dit soort systemen is dat het bagagevolume vaak wat later ligt dan bij bovengenoemde alternatieven.

Lees meer over

Suzuki Triumph

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Triumph Daytona 660

Eerste Test Triumph Daytona 660

28 maart, 2024

Ook Triumph wil een graantje meepikken in het groeiende segment van betaalbare sportieve motorfietsen. Waar de ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-