+ Plus

Producttest 10 heuptassen

Heuptassen moeten natuurlijk niet te los zitten. Wel stevig en comfortabel zodat – hier komt het – ze losse heupbewegingen op de motorfiets niet in de weg zitten. Als alle vakken gemakkelijk toegankelijk zijn: des te beter. Tien heuptassen voor u in de test.

Heerlijk om geen riemen op je schouders te voelen tijdens een korte dagtocht. Hoe luchtig voelt een rug plotseling als hij vrij is om van de zon en van de wind te genieten. Alles bij de hand wanneer u stopt om te tanken. Net genoeg ruimte bovendien om in de zomer ook nog een klein flesje verkoelend drinkwater mee te nemen. Heupzakken maken het mogelijk.
De motorwereld is echter flink verdeeld. Sommigen zweren bij praktische alledaagse buidels. Anderen zien af van een tas dicht bij de heup omwille van hun algemene outfit of het buikcomfort. Nog weer anderen geven gewoon de voorkeur aan bagage op de fiets of op de schouders. Zoals zo vaak krijgen heuptassen te weinig aandacht bij de keuze voor bagagemogelijkheden. Misschien is dit een van de redenen waarom de meeste fabrikanten van heuptassen hun pijlen richten op “vuile” motordisciplines: enduro-tochten, off-road gebruik en avontuurlijk rijden. Elk beetje bewegingsvrijheid is hier welkom. Rugzakken zijn niet tegen deze taak opgewassen, tanktassen al helemaal niet. De hippe, goed doordachte en veelzijdige heuptassen komen hier wel tot hun recht. Bovendien bewijzen ze iets: als iets bestand is tegen ruw off-road gebruik, is het bijna lachwekkend om het te gebruiken op normale tochten. Met andere woorden: heuptassen zijn zowel off- als on-road een praktische metgezel, ook al passen niet alle testkandidaten overal even goed. Om alles te testen, hebben we de tassen op een echt enduroterrein uitgeprobeerd (zie kader ‘Zo testen we’, pagina ??).
Zoals vaker lopen de sterke en zwakke punten van de tassen sterk uiteen. Sommige zijn ontworpen voor een minimaal gewicht, minder pakvolume, maar meer comfort. Andere voor de meest extreme omstandigheden, vuil, regen en zelfs valpartijen. Weer anderen proberen daar tussenin te zitten en bieden zowel gereedschapsruimte als zoveel mogelijk comfort. Hoe goed ze dit doen, wordt netjes uitgesplitst in onze puntentelling op bladzijde ??. De rest is een kwestie van smaak. Laat ons dan nu losjes vanuit de heupen de testresultaten presenteren.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.