+ Plus

Producttest 10 adventure outfits

Textielpakken hebben als voordelen hun draagcomfort en veelzijdigheid. Speciale ‘avonturierspakken’ moeten echter nog iets meer omstandigheden aankunnen dan alleen zon, regen en kou: zweten en modder in zwaar terrein! Ziehier een test van tien adventure-pakken van circa 500 tot 1.000 euro.

Wat is eigenlijk een adventure-pak? Het antwoord daarop is net zo subjectief als het avontuur zelf. Waar dat bij de een al begint zodra je de grens over gaat en de mensen een andere taal spreken, daar vindt een ander het pas avontuurlijk in landen waar de tankstations 500 kilometer uit elkaar liggen. Textielpakken zijn in het algemeen zeer praktisch en geschikt voor uiteenlopende weersomstandigheden; je kunt ze gebruiken voor zowel een zomerse rit naar de Alpen als in woon-werkverkeer op koude en natte herfstdagen. Ook qua veiligheid is er in principe niet veel aan te merken op deze pakken van geweven kunstvezels. Als je echter de inmiddels populaire kreet ‘adventure’ op een pak of in de omschrijving zet, dan rek je het toch al brede eisenpakket nog een stukje verder op.
Daarmee komen we bij de definitie die we voor deze test hebben geformuleerd: een textielpak dat door zijn uitvoering ook geschikt is voor langere reizen in verre landen en daarbij voor elk weer- en terreintype geschikt is. Bescherming tegen kou en nattigheid behoort nog tot de gemakkelijke disciplines; daarnaast moeten de pakken echter ook zeer goede ventilatie bieden. Ritten op onverharde wegen en in het terrein zijn immers fysiek zwaarder en er is minder rijwind. Daarom ook zijn sommige pakken niet van een geïntegreerde thermovoering voorzien. Een gegeven dat we vanwege de verschillende – en evengoed geldige – filosofieën van de fabrikanten niet willen beoordelen in de puntentelling. Je kunt immers ofwel universele onderlagen gebruiken of de fabrikant levert het als een optie.
Wie buiten de gebaande weg rijdt, zal bovendien graag veel zakken hebben. Typisch voor meer offroad-georiënteerde pakken zijn de grote zakken op de achterzijde. Verdere mooie details zijn de verstevigingen aan het onderste deel van de broekspijpen, in verband met het staand rijden.
Ook voor het normale toergebruik zijn er een aantal praktische voorzieningen, zoals bretels, capuchons, afneembare stormkragen en handige magneetsluitingen. Ondanks een prijslimiet van circa duizend euro per pak zitten hier veel aanraders tussen die door hun uitrusting en materiaalkwaliteit duidelijk boven de instapklasse en klassieke toerpakken uit stijgen. Afhankelijk van het testpak blijft er eigenlijk maar weinig te wensen over. En daarmee ben je vrij in het kiezen van je eigen definitie van avontuur.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.