+ Plus

Producttest 10 adventure outfits

Textielpakken hebben als voordelen hun draagcomfort en veelzijdigheid. Speciale ‘avonturierspakken’ moeten echter nog iets meer omstandigheden aankunnen dan alleen zon, regen en kou: zweten en modder in zwaar terrein! Ziehier een test van tien adventure-pakken van circa 500 tot 1.000 euro.

Wat is eigenlijk een adventure-pak? Het antwoord daarop is net zo subjectief als het avontuur zelf. Waar dat bij de een al begint zodra je de grens over gaat en de mensen een andere taal spreken, daar vindt een ander het pas avontuurlijk in landen waar de tankstations 500 kilometer uit elkaar liggen. Textielpakken zijn in het algemeen zeer praktisch en geschikt voor uiteenlopende weersomstandigheden; je kunt ze gebruiken voor zowel een zomerse rit naar de Alpen als in woon-werkverkeer op koude en natte herfstdagen. Ook qua veiligheid is er in principe niet veel aan te merken op deze pakken van geweven kunstvezels. Als je echter de inmiddels populaire kreet ‘adventure’ op een pak of in de omschrijving zet, dan rek je het toch al brede eisenpakket nog een stukje verder op.

 

Daarmee komen we bij de definitie die we voor deze test hebben geformuleerd: een textielpak dat door zijn uitvoering ook geschikt is voor langere reizen in verre landen en daarbij voor elk weer- en terreintype geschikt is. Bescherming tegen kou en nattigheid behoort nog tot de gemakkelijke disciplines; daarnaast moeten de pakken echter ook zeer goede ventilatie bieden. Ritten op onverharde wegen en in het terrein zijn immers fysiek zwaarder en er is minder rijwind. Daarom ook zijn sommige pakken niet van een geïntegreerde thermovoering voorzien. Een gegeven dat we vanwege de verschillende – en evengoed geldige – filosofieën van de fabrikanten niet willen beoordelen in de puntentelling. Je kunt immers ofwel universele onderlagen gebruiken of de fabrikant levert het als een optie.
Wie buiten de gebaande weg rijdt, zal bovendien graag veel zakken hebben. Typisch voor meer offroad-georiënteerde pakken zijn de grote zakken op de achterzijde. Verdere mooie details zijn de verstevigingen aan het onderste deel van de broekspijpen, in verband met het staand rijden.
Ook voor het normale toergebruik zijn er een aantal praktische voorzieningen, zoals bretels, capuchons, afneembare stormkragen en handige magneetsluitingen. Ondanks een prijslimiet van circa duizend euro per pak zitten hier veel aanraders tussen die door hun uitrusting en materiaalkwaliteit duidelijk boven de instapklasse en klassieke toerpakken uit stijgen. Afhankelijk van het testpak blijft er eigenlijk maar weinig te wensen over. En daarmee ben je vrij in het kiezen van je eigen definitie van avontuur.

 

Geteste pakken:

Modeka Talisman            € 859,80
Büse Porto         € 949,90
Rev’it Offtrack  € 649,98
Bering Bronco   € 668,-
iXS Adventure GTX         € 999,90
Alpinestars Andes Pro Drystar    € 699,90
Spidi Allroad      € 909,80
Held Hakuna II/Matata II              € 729,90
Macna Equator/Fulcrum              € 539,90
Difi Sierra Nevada Edt Aerotex  € 599,90

ZO TESTEN WE

Veel pakken in een zo kort mogelijke tijd zo intensief mogelijk testen, op een zo goed mogelijk vergelijkbare wijze; daarin zit de uitdaging van dit soort producttesten. Gedurende circa vier weken zijn de pakken nauwkeurig bekeken, hebben we ermee gereden en zijn ze uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet.

Voor de eerste rijtesten hebben we alle pakken al meermaals gepast en kozen we de best passende maten van de ons toegestuurde testexemplaren. Daarbij werd bovendien ook de protectorenuitrusting bekeken; ten dele waren onze testpakken al voorzien van optionele extra protectoren (tegen meerprijs uiteraard). Nou hadden we de praktijktest graag gedaan op een lange reis, maar de meeste ervaringen hebben we opgedaan op locatie tijdens een testweek in Zuid-Frankrijk. Een groot voordeel was dat het weer eind februari erg wisselvallig was: temperaturen tussen 8 en 20 graden, met hagelbuien en ook veel zonnig weer. Op de Col de l’Espigoulier hebben we met name de weersbescherming, de bewegingsvrijheid en de ventilatie zonder ademend membraan en thermovoering getest. Hoe beweeglijk en praktisch de pakken zijn, kwam ook aan het licht op andere testritten waarbij deze adventure-pakken niet op de voorgrond stonden. Onze Yamaha Ténéré 700 en Moto Guzzi V85TT langeduurtestmotoren maakten daarbij veel kilometers. Aangezien we niet met alle pakken het genot hadden om in een regenbui verzeild te raken, moesten we een gestandaardiseerde, gesimuleerde regentest in onze parkeergarage doen. Alle subjectieve factoren werden aan de hand van een vooraf vastgesteld testprotocol door twee testrijders beoordeeld, deels nog aangevuld door de ervaringen van andere redacteuren. Bij de puntentabel vind je een beschrijving van de testcriteria. Ook al kunnen we geen concrete uitspraken doen over de kwaliteit van de pakken op de lange termijn, toch was deze tijd al genoeg om zwakke punten als losse naden, losrakende knopen of weerbarstige ritssluitingen te constateren.

Aansluitend hebben we een selectie van de gebruikte protectoren getest op de Sas-Tec-valtestbank. Alle protectoren bleven binnen de maximumwaarden; sommige bleven zelfs duidelijk onder de vereiste waarden voor hun certificering (Level 1 of 2). Kritiek hebben we echter op de op veel plekken gebruikte schuimvullingen. Die geven geen bescherming en moeten echt worden vervangen.

Lees meer over

Yamaha Ténéré 700

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Yamaha XSR900GP

Eerste Test Yamaha XSR900GP

9 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-