Mijn Trots – Mariëlle de Heer

« Terug naar Mijn Trots
Voor Mariëlle de Heer is er niks anders dan Harley-Davidson. Ze groeide op in een echte Harley-familie en niet geheel verwonderlijk is haar eerste motor dan ook een Amerikaanse Sportster 1200. En daar is ze tot op de dag van vandaag nog erg gelukkig mee: “Dit is m’n schatje, mijn eerste eigen Harley!”

\Lees dit hele artikel inclusief de foto’s in ons digimagazine

“Dat ik mijn motorrijbewijs zou halen, was al heel lang de bedoeling. Ik kom namelijk uit een motorrijdersfamilie, of beter gezegd, een Harley-familie. Mijn vader, zwager en oom rijden allemaal, en zelfs mijn moeder reed motor. Alleen is het bij ons niet het normale motorrijden, het is een virus: het Harley-virus. Voor mij is er niets anders dan Harley, als je er opstapt wil je niks anders. Dat moet je voelen. Als klein meisje ging ik al bij m’n vader mee voorop de tank, en later gingen we samen al die beurzen af. Op mijn dertiende begon ik met een klein Puchie, helemaal standaard. Later heb ik die zelf versleuteld van een 50 cc naar 65 cc Polini. Verder heb ik nog Citta en een andere scooter gehad. Toch duurde het vervolgens door omstandigheden een tijdje voordat ik mijn motorrijbewijs haalde. Een paar jaar geleden echter werd ik in de eerste week van april opgehaald door m’n zwager. Hij zei: ‘Mar, meekomen!’ We zijn vervolgens samen naar een weggetje achteraf gereden, waar hij tegen me zei ‘rijden met dat ding.’ Ik zei nog dat ik geen rijbewijs had, maar hij zei ‘je kunt schakelen toch?’”

“Een week later had ik mijn eerste rijles, al duurde het door corona nog tot november voor ik echt mijn rijbewijs had. Toen ik bezig was met mijn rijbewijs had mijn vader een Sportster 1200. Voor de gein zei hij toen ‘als je alles in een keer haalt, is deze voor jou’. Dat was wel een extra motivatie om alles ook in een keer te halen natuurlijk, wat uiteindelijk ook lukte! De Sportster is, net als alle andere Harley’s bij ons, in 2019 geïmporteerd vanuit Amerika. Hij was nog helemaal origineel en ikzelf heb er ook niet heel veel aan gedaan hoor. Alles wat chrome was heb ik zwart gemaakt, en de reflectoren ook. In het oranje vond ik die namelijk maar saai en lelijk. Verder alleen nog wat kleine zaken aangepast.”

“r zitten bijvoorbeeld van die doodskop-ventieldopjes op, ik heb er een sissybar en een sportstuur op gezet en de kentekenplaathouder is anders. Oh ja, en de tank is ook niet origineel. Die is ingelegd met bladgoud, door JK Studios. Recentelijk heb ik er zelf nog een andere uitlaat opgezet, een Vance & Hines. Verder heb ik er niks aan gedaan, maar dat gaat nog wel gebeuren. Geen grote dingen hoor, vooral qua accessoires. Ik rij best veel, maar wel alleen bij mooi weer. Mijn schatje mag namelijk niet vies worden, want je kunt hem niet even schoonmaken met de hogedruk. Dus alleen als het weer goed is gaan we naar buiten. En als ik op de motor stap, heb ik er alles voor over: pijn in m’n rug, in m’n armen, alles. Ik ben vaak ook wel een paar uur onderweg, ik maak namelijk ook YouTube-video’s (@harleygirlmaria, red.). Tot nu toe heb ik alleen in Nederland gereden, maar onder meer de Ardennen staan nog wel op m’n bucketlist. Niet voor dit jaar of volgend jaar, maar laten we zeggen binnen vijf jaar. Met deze, want dit is echt mijn motor. Mijn eerste eigen Harley, die ook zeker niet meer weg gaat. Er komt er hooguit nog eentje bij naast. Ik heb namelijk sinds vorig jaar een blokhut speciaal voor de Harley, en daar kunnen er twee in. Moet ik alleen nog even doorsparen…”