+ Plus

High-Bike Testcenter Ischgl

Het Oostenrijkse Paznauner Tal ligt in Zuid-Tirol en strekt zich globaal uit van Landeck tot Galtür. Het dal wordt doorsneden door wegnummer 188, beter bekend als de Silvretta Hochalpenstrasse. In de wintermaanden is dit dal, met Ischgl als bekendste plaats, een wintersport-eldorado met honderden kilometers skipiste. In de zomermaanden wordt de motorrijder er tegenwoordig met open armen ontvangen. Je kunt er zelfs gebruik maken van één van de nieuwe KTM’s, Ducati’s, BMW’s of Triumph’s, die voor je klaar staan in het High Bike Testcenter.

Het Paznauner Tal rond Ischgl profileert zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker als vakantieparadijs voor motorrijders. Op zich is dat niet zo heel vreemd, met bijna 30 aansprekende Alpenpassen en werkelijk duizenden en duizenden bochten in der nabije omgeving. Vanuit het gebied zijn bijvoorbeeld klinkende paswegen als de Stelvio, de Timmelsjoch, Gaviapas en de Albulapas goed bereikbaar. En voor wie het iets minder heftig mag (en de bochten wat vloeiender), ligt juist een ritje naar Noord-Tirol of het Duitse Garmisch-Partenkirchen voor de hand.
Vele duizenden motorrijders hebben deze streek inmiddels ontdekt en daar spelen de hotels volledig op in: meer bordjes met daarop ‘bikers welcome’ zul je waarschijnlijk nergens ter wereld aantreffen per strekkende kilometer! Het laatste waar je je in deze regio dus zorgen over moet maken is eten, drinken en slapen, want in het Paznauner Tal lijken meer hotels dan huizen te staan en wintersportplaats Ischgl spant in dit kader helemaal de kroon. In de wintermaanden herbergen al die honderden hotels natuurlijk wintersporters die vanuit de hele wereld naar dit gebied reizen. En juist om al die hotels ook in de zomermaanden emplooi te bieden, is de laatste jaren de motorrijder ontdekt als nieuwe doelgroep, omdat in de praktijk ook is gebleken dat de mensen die motorrijden en die skiën heel erg veel overeenkomsten hebben en deze twee hobby’s eigenlijk naadloos bij elkaar aansluiten.

Juist om de streek voor motorrijders nog aantrekkelijker te maken, is het Tourismusverband Paznaun – Ischgl, oftewel de lokale VVV, enkele jaren geleden begonnen met het High Bike Testcenter. De motormerken KTM, BMW, Triumph en Ducati werden benaderd en al deze fabrieken hebben van 1 juni tot half september elk tussen de 15 en 20 nieuwe motoren beschikbaar gesteld voor de gasten in het gebied. En het zijn daarbij vooral de high-end modellen die in het testcenter – ondergebracht in een grote tent op de grote parkeerplaats bij de skilift in Ischgl – staan, denk dus aan alle nieuwe 2014-modellen zoals de BMW K1600’s en R1200’s, de Ducati Monsters, Multistrada’s, Diavel’s en zelfs Panigales, de KTM Adventure’s, Superduke’s en 690 Duke’s en Triumph Tigers, Explorers Trophy’s en Speed Triple’s.
De truc is dat mensen die op een camping of in een hotel in deze regio overnachten een zogenaamde Silvretta Card ontvangen en daarmee kun je als vakantieganger weer gratis gebruik maken van onder meer de liften in Galtür, Ischgl, Samnaun, Kappl en See. Verder kun je gratis gebruik maken van de zwembaden en het openbaar vervoer in het dal en mag je gratis over de Silvretta Hochalpenstrasse rijden (normaal 10 euro tol). En als extra biedt die Silvretta Card dus sinds kort ook een aanzienlijke korting op het huren van een motor in het High Bike Testcenter. Normaal betaal je tussen de 100 (bijvoorbeeld een BMW F800, KTM 690 of Ducati Hyperstrada) en 120 euro per dag (voor alle topmodellen), maar als je dus overnacht in het gebied betaal je daarvoor 70 of 90 euro.
De motoren in het Testcenter zijn vooral bedoeld voor motorrijders die met de hele familie in de auto naar het gebied komen, maar toch graag een paar dagen willen motorrijden. Ook blijken er echter veel motorrijders die met hun eigen motor naar de Alpen zijn gekomen gebruik te maken van een motor uit het testcentrum, gewoon om eens een dagje met een andere (droom-)motor te kunnen rijden. Ook blijkt het Testcenter ideaal voor rijders die bijvoorbeeld zelf een oud model hebben en graag eens zelf willen voelen hoe het nieuwste model nu rijdt. Afgelopen jaar bleek met name de BMW GS in dat opzicht een topper. Van de 1600 dagritten die er in 2013 werden gemaakt, bleken er veel GS-rijders uit Oostenrijk en Zuid-Duitsland, die zelf eerst eens een dagje een nieuwe wilden uittesten, voordat ze besloten hem ook daadwerkelijk aan te schaffen.
Voor Nederlandse motorrijders die opzien tegen de lange reis over de Duitse snelweg naar Oostenrijk (reken op 850 à 900 kilometer) is het testcentrum ook een uitkomst door gewoon met de auto of openbaar vervoer (denk aan goedkoop treinen of vliegen naar Innsbruck!) te gaan en ter plekke een aantal dagen een motor te huren bij het Testcenter. Voor wat je normaal aan benzine verstookt om er te komen, huur je ook zomaar twee dagen een nieuwe droommotor! Bovendien zijn ter plekke ook Rukka kleding, Shubert helmen en Daytona laarzen te huur, mocht je dat niet allemaal mee willen slepen. En mocht je met de hele familie op vakantie gaan: voor de achterblijvers is het geen straf want er is meer dan voldoende vermaak op het moment dat vaderlief  er een dagje tussenuit trekt met de motor.
Als motorrijder gaan hier je vingers vanzelf kriebelen als je de vele honderden andere motorrijders ziet rijden. In het eerste weekend van juni, het traditionele openingsweekend van het motorseizoen omdat dan bijna alle passen weer open zijn, kwam je in Ischgl en wijde omgeving in elk geval meer motoren tegen dan auto’s! En over mooie routes hoef je je ook geen enkele zorgen te maken: er zijn 14 uitgezette dagtochten beschikbaar op een voorgedrukte landkaart, maar ook op een TomTom of een Garmin die je eveneens kunt huren (of van thuis kunt meenemen). En als dat laatste het geval is, dan kun je de routes thuis al downloaden, want die staan gewoon op de websites van het Testcenter. Daarnaast hebben veel hotels in deze regio mooie routebestanden op hun website staan, daar doet men verder niet zo moeilijk over. De motoren zijn trouwens allemaal all-risk verzekerd, waarbij er een eigen risico geldt van 500 euro. Daarnaast hoef je de motor alleen maar afgetankt weer in te leveren; het schoonmaken en de (banden)service zit bij de prijs in en wordt elke avond door de mensen van het High Bike Testcenter gedaan. De enige aanvullende voorwaarde is namelijk wel dat elke motor ’s morgens tussen 8.00 en 10.30 uur afgehaald kan worden en elke avonds tussen 16.30 en 19.00 uur weer ingeleverd moet worden. Je kunt er dus alleen dagritten vanuit Ischgl mee maken. Op die manier houdt de organisatie een goede controle over de machine’s, kun je elke dag eventueel iets anders rijden èn weet men zeker dat je ook overnacht in deze regio. Al blijkt ook dat laatste zeker geen straf, want service en gastvrijheid wordt in deze streek met hoofdletters geschreven. Mede daardoor kon Ischgl en omgeving ook uitgroeien tot één van de belangrijkste wintersportgebieden van Europa. En dat laatste wil men in de zomermaanden graag vertalen naar de regio waar de motorrijder zich echt thuis voelt. En dat lijkt ons geen enkel probleem.

INFO
Voor meer informatie, reserveringen van hotels en de motoren, plus het downloaden van mooie motorroutes vanuit Ischgl/Paznaun:
www.highbike-paznaun.com
www.paznaun-ischgl.com

MOTORHOTELS
Als er één gebied is waar je echt struikelt over de hotels, dan is dat het Paznauner Tal wel. Over een afstand van 25 kilometer zijn echt honderden hotels en pensions te vinden. Twee daarvan willen we er even uitlichten: Pension Vivaldi van Nederlander Jan Wilmink (bekend van de grote oranje helm op de Utrechtse motorbeurs) en Hotel Die Post van Franz Türtcher.
Vivaldi vind je in See nabij Landeck, dus meteen aan het begin van het dal. Wilmink heeft er een mooi aparthotel, waar je losse kamers kunt huren, maar ook complete appartementen met een eigen keuken. Rasechte tukker Wilmink staat je graag met raad en daad terzijde en heeft op zijn parkeerplaats een grote tent neergezet waarin de motoren ‘s nachts kunnen worden gestald. Een grote en fraai ingerichte serre doet dienst als echt motorcafé. Zie voor info: www.vivaldi.at.
In Galtür, 25 kilometer verderop en aan het andere eind van het Paznauner Tal, staat het viersterren-motorhotel Die Post. Dit is luxe en van alle gemakken voorzien: ze hebben er onder meer een ruime motorgarage met complete werkplaats (met hefbrug) ter beschikking voor hun gasten. Hier kun je ook begeleide toeren en diverse rijtrainingen, bergtrainingen en zelfs een trialcursus boeken bij de aimabele Franz Türtcher. Op de site van dit hotel staan ook GPS-bestanden voor 32 mooie toertochten vanuit Galtür. Kijk voor meer info op www.hotel-post.at.

Lees meer over

BMW Ducati Triumph

Gerelateerde artikelen

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-