Nieuws

Bandentest 2024 (1) – Sportbanden

In deze eerste ronde van de 2024-bandentest nemen vijf sets sportbanden het tegen elkaar op. De sportieve rubbers van de grote fabrikanten moeten hun kunnen tonen in normaal sportief straatgebruik, op het natte testcircuit en bij voluit knallen op een droog circuit. De bel voor de eerste ronde luidt, we gaan de ring in!

We trappen onze jaarlijkse bandentest af met voor alledaags gebruik geschikte sportbanden. Als ‘geschikt voor alledaags gebruik’ kwalificeren we banden die zowel op een natgeregende Alpenpas als op een zonnige circuitdag uit de voeten kunnen, en alles daar tussenin. Daarom stonden zowel een testroute op de weg als een regentest en een volgas-circuittest op het programma. Zoals altijd hebben we alle mogelijke moeite gedaan om alle banden op tijd bij elkaar te krijgen, wat dit jaar helaas niet lukte. De nieuwe Bridgestone S23 kwam te laat voor de gezamenlijke vergelijkingstest op het Goodyear/Dunlop-testcomplex in Mireval, iets ten zuiden van Montpellier in het uiterste zuiden van Frankrijk. Daarom moest zijn populaire voorganger S22 de eer van Bridgestone hooghouden.

Om de nieuwe Japanse sportband niet helemaal achterwege te laten, hebben we hem in een afzonderlijke ‘nattest’ vergeleken met de S22 en de zeer sportieve Continental RaceAttack 2 Street, een voor straatgebruik geschikte circuitband. Daarbij hebben we zowel een natte als een droge test gedaan, in dit geval op het ontwikkelingsterrein van Bridgestone bij Nettuno in de buurt van Rome, dat we al vaker voor bandentesten hebben mogen gebruiken.

De testgroep van sportbanden in de grote vergelijkingstest bestaat daarmee uit de vijf volgende merken en types, in alfabetische volgorde: Bridgestone S22, Dunlop Sportsmart Mk3, Metzeler M9 RR, Michelin Power 6 en Pirelli Diablo Rosso IV Corsa. Voor deze test hadden we de zeer gangbare superbike-maten 120/70 ZR17 en 190/55 ZR17, op een naakte superbike in de vorm van de 165 pk sterke BMW S1000R. Hoe de vijf sets het deden in de drie testdisciplines is in alle details te lezen op de komende (vele) pagina’s.

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Eerste Test Yamaha XSR900GP

Eerste Test Yamaha XSR900GP

9 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-