Nieuws

Onder de hamer: Cleveland Serie A, Type 481, 1917

Regelmatig lees je in MotoPlus over exclusieve of heel zeldzame motorfietsen die op een veiling een klein fortuin hebben opgebracht. In de rubriek ‘Onder de hamer’ geven we de veiling een wat groter podium. Dat podium blijft overigens niet uitsluitend voorbehouden aan de financiële knallers, ook motoren voor een kleinere beurs komen aan bod. In deze eerste aflevering een echt oudje in de vorm van een Cleveland Serie A Type 481 uit 1917.

Deze zeldzame Cleveland Serie A, Type 481 uit 1917 gaat onder de hamer in een speciale ‘Exclusive veiling’ bij online platform Catawiki. Deze veiling is op 23 april gestart en bieden kan nog tot en met 8 mei. Het is een machine met oorlogservaring, want hij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Amerikanen in Frankrijk gebruikt. Via een legerdump is deze lichte tweetakt in 1920 in het bezit gekomen van de Franse grootvader van de huidige Nederlandse eigenaar, een echt familiestuk dus. De Cleveland is volledig gerenoveerd en staat op een set verse, uit Engeland geïmporteerde, banden. De laatste Franse kentekenbewijzen dateren uit 1955 (uitgegeven 8 juli) en daarvoor uit 1931 (uitgegeven 5 juli) en hiermee kan de motor gekeurd worden bij het RDW.

Deze Cleveland weegt slechts 80 kilo en kan een comfortabele snelheid van meer dan 50 km/uur bereiken. Dat maakte hem destijds zeer populair. Ongebruikelijk is de in lijn met het frame gemonteerde krukas. Vroege Amerikaanse motoren uit de jaren 10 zijn de laatste jaren flink in prijs gestegen. Voor een Indian uit hetzelfde bouwjaar moet je al snel rekenen op een prijs van 50.000 euro, maar deze Cleveland wordt geschat op € 10.000,- à € 12.000,- en hij wordt zonder minimumprijs (‘reserve price’) geveild, wat betekent dat iedereen kans heeft de nieuwe eigenaar te worden.

Mee bieden? Klik hier

Geschatte opbrengst: € 10.000,- à € 12.000,-

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.